Oameni si grupuri sunt invinovatiti pentru ca sprijina un politician, un partid, un proiect sau o idee. Ea a fost manipulata de Traian Basescu impotriva liberalilor si alegatorilor PNL, care trebuie sa se fi simtit vinovat i pentru optiunea lor in timpul ofensivei „petroliberale“. A fost intoarsa impotriva sefului statului cu efecte devastatoare. Acum el incearca pe propria piele consecintele proverbului „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face“.

Daca Traian Basescu ar organiza maine un miting de sustinere a unui proiect benefic pentru societate, probabil ca s-ar strange o mana de oameni fara autobuzele PDL. I-a disparut oare presedintelui magnetismul? Tot ce se poate. In orice caz, a devenit rusinos sa te afi- sezi public cu „scandalagiul“, „spargatorul de aliante“ sau „dictatorul“ Basescu, indiferent cine ai fi - partid, sustinator sau militant. Daca totusi iti asumi riscul, esti insemnat cu fierul rosu. „Cetateanul suspendat solidar cu Traian Basescu“ a abjurat.

Masina de culpabilizat l-a izolat pe seful statului de suporterii sai din societatea civila, terfeliti doar pentru ca s-au asociat, intr-un anumit moment, lui Basescu. De restul s-a izolat singur prin acuzatiile de imoralitate neprobate la adresa aliatilor si adversarilor. Daca instantele de judecata ar fi confirmat verdictele prezidentiale, acestea n-ar mai fi fost prezentate astazi ca dovezi ale caracterului sau distructiv. Macar o sentinta si anticoruptia nu si-ar fi capatat renumele de rafuiala politica. Iar presedintele ar fi fost poate frecventabil politic.

Puterea exemplului: masina de culpabilizat i-a tintit mai intai pe „intelectualii lui Basescu“. Pentru ca a sustinut ca referendumul pentru suspendarea presedintelui este o eroare, Gabriel Liiceanu a fost obligat sa demonstreze la tribunal ca nu l-a plagiat pe Heidegger. Ziarele au fost puse la index ca „oficioase“, iar opinia, chiar si cea spontana, autonoma si argumentata, a fost declasata la „elogiu“. Ceea ce este permis sustinatorilor adversarilor lui Basescu a devenit reprobabil la ceilalti. Sa-l injuri pe Traian Basescu e la moda. Seful statului nu poate fi decat „scandalagiu“, „spargator de aliante“ sau „dictator“. Mai bine taci decat sa admiti ca a avut odata dreptate.

Evenimentul Zilei