Numai alegatorii din Mizil il mai pot trimite pe Adrian Nastase in judecata. Pe umerii lor va cadea responsabilitatea dosarului de coruptie al fostului premier, dupa ce un grup transpartinic de parlamentari a intrerupt, politic, un act de justitie.

Atat timp cat Adrian Nastase va fi ales, va beneficia de imunitate si de protectia complice a colegilor in fata legii. Fara voturile mizilenilor, fostul premier va fi obligat sa raspunda in fata procurorilor si a judecatorilor.

Doar astfel vom afla daca este victima unei razbunari politice, asa cum pretinde, sau un politician corupt. Votul de la Mizil va fi pentru adevar sau pentru minciuna, unul dintre acele momente in care cetatenii pot sa-si arate si vointa, si puterea. Infrangerea i-ar face un serviciu fostului premier, oferindu-i sansa sa demonstreze ca e o victima inocenta a razboiului cu Traian Basescu acolo unde, dupa propriile-i cuvinte, se face adevarata justitie: in sala de judecata.

Adrian Nastase nu va demisiona din parlament asa cum ne ameninta ca va proceda la inceputul lunii septembrie camaradul sau de partid si de ancheta penala, Miron Mitrea. Ceea ce ne arata ca fostul premier nu este nici macar marele politician abil pe care-l cred toti. In timp ce Miron Mitrea aplica schema de succes a lui Traian Basescu, punandu-se la dispozitia anchetatorilor, Adrian Nastase se acopera cu hotararea nesimtita a Camerei Deputatilor, care-l compromite si mai mult.

Miron Mitrea poate face in fata alegatorilor cel putin dovada bunei-credinte, daca nu a cinstei sale ca ministru al guvernului PSD. Dosarul „Flota“ este un glont orb si pentru ca seful statului a fost suficient de abil sa renunte la imunitatea parlamentara, atitudine rasplatita de alegatori cu incredere si voturi. Pe Adrian Nastase nu-l prinde postura de victima, si aceasta pare a fi singura carte pe care joaca.

Va fi cuvantul sau impotriva cuvantului adversarilor sai care vor avea, in plus, si argumentul ca s-a sustras anchetei. El asaza in mana lor sabia cu care-i pot reteza sansele la un nou mandat. Mizilul nu are culoare politica. Daca se va vota corect, alegatorii din micutul oras prahovean pot transa la urne ceea ce n-au reusit institutiile statului in ultimii patru ani. Un simplu gest va indrepta decizia vinovata luata ieri de 150 de deputati din PSD, PC si probabil din PRM.

Va arata acestor parlamentari ca nu pot actiona la nesfarsit impotriva dorintelor si intereselor alegatorilor. Va arunca in derizoriu hotararea absurda a Curtii Constitutionale care le ofera fostilor ministri parlamentari o imunitate de care parlamentarii obisnuiti nu mai beneficiaza. Si, mai ales, alegatorii din Mizil au sansa sa reabiliteze principiul constitutional al egalitatii tuturor in fata legii „fara privilegii si fara discriminari“.

Mizilenii ar putea sa-i dea marea lovitura lui Adrian Nastase: sa-l transforme in simplu cetatean.