Presedintele PSD are o idee despre modul in care odraslele alegatorilor din Dabuleni pot trece examenul de bacalaureat: amenintand profesorii cu furca. Zilele trecute, fiind in vizita in fieful sau electoral, Mircea Geoana a aflat ca niciunul dintre elevii de la liceul din respectiva localitate nu a luat Bac-ul. Imediat, liderul PSD a identificat vinovatul: PDL, care ar fi impus, acum patru ani, un nou director al liceului agricol. Dupa aceea, el le-a oferit oamenilor si o solutie: „Eu, daca as fi parinte de copil din Dabuleni si sa fie asa ceva, eu m-as duce cu furca in fata liceului“.

Stiu ca multi isi spun ca aceasta afirmatie nu este decat una dintre idioteniile pe care Mircea Geoana le produce pe banda rulanta. Incepand cu momentul in care a luat metroul „in sens invers“ si terminand cu sugestia ca Romania ar fi o „tara de doi lei“, liderul social-democrat a facut toate eforturile pentru a confirma eticheta pe care i-a pus-o Ion Iliescu: „cam prostanac“.

Nu cred insa ca presedintele unui partid care la ultimele alegeri a strans aproape o treime din voturi poate fi iertat pentru acest indemn la violenta si linsaj. Orice parinte nemult umit de notele odraslei ar putea intelege ca vinovati sunt profesorii, asa ca acestia trebuie pedepsiti cu furca. In fond, i-a indicat aceasta solutie chiar presedintele PSD, fost ambasador in SUA, fost ministru de externe si un serios pretendent la postul de prim-ministru.

Sunt unul dintre adeptii teoriei lui Richard Weaver, potrivit careia „ideile au consecinte“. Ideile pot determina oamenii sa actioneze - cu furca impotriva directorului liceului din Dabuleni, de exemplu. Politicienii romani s-au obisnuit insa sa arunce pe piata tot felul de propuneri nastrusnice, doar pentru a fi, un timp, in atentia presei. Toti spera ca, dupa o vreme, nimeni nu-si va mai aminti cuvintele lor. Uitati-va la promisiunile lui Sorin Oprescu: autostrada suspendata, caprioare pe Mall, suprataxe pentru bogati si multe altele. Si acum, ce vrea acest om sa faca? Sa bage sub pres toate povestile nemuritoare pe care ni le-a insirat in campanie, mizand pe faptul ca presa si publicul au memoria scurta. Dar el a castigat notorietate si poate chiar voturi prin mediatizarea unor astfel de angajamente. Alti candidati, care poate au avut programe mult mai realiste, au fost ignorati de opinia publica si au pierdut. In consecinta, nu trebuie uitati, nici Oprescu si nici Geoana. Altfel nu vom termina niciodata cu aceste campanii electorale in care avem parte doar de circ.

Presedintele PSD trebuie sanctionat - de presa, acum, de electorat, la proximele alegeri - daca dorim sa aducem dezbaterile din perioada de campanie intr-o zona de relativa normalitate. Cat de mult a evoluat politica in Romania daca, in 1996, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor promitea executii cu mitraliera pe stadioane, in 2000, Traian Basescu era cel care spunea ca-i va executa cu mana lui pe ministrii corupti, iar acum presedintele PSD vrea ca directorii de licee, simpatizanti ai PDL, sa fie luati in varful furcii? Un posibil raspuns ar fi ca, dupa 18 ani de la executia sotilor Ceausescu, politicienii nu au schimbat decat arma crimei.

EvZ.