Mai intai au inteles ca Uniunea Europeana e o sursa de profit. Ca bugetul de stat, dar de nenumarate ori mai mare decat bugetul de stat. Apoi au inteles ca Uniunea Europeana e slaba.

Raportul de tara? O rampa care lanseaza avertismente nule. In asteptarea urmatorului raport stirb au trecut la treaba. Au mesterit un proiect de lege care pune propunerile de judecatori si procurori la dispozitia CSM. Socoteala: captura fondului de candidati. CSM va tricota kilometri de liste de candidati-sluga, Basescu va respinge, CSM va impinge alta sluga si tot asa, pana cand Basescu va trebui sa semneze.

Migrena DNA dispare si, deodata, demnitarii se pot lepada demonstrativ de imunitate. Cine se plimba prin tufe de musetel n-are nevoie de armura. In sfarsit, dupa un curs fulgerator de perfectionare georgiana, au tras concluzia: Uniunea Europeana e in genunchi, ridicola si umilita pe tot conturul flancului ei estic.

De aici, siguranta contraatacului. Raporturile cu Europa trebuie fortate acum in termeni fara echivoc: Romania ramane membru UE cu dreptul special la suspendarea justitiei si la o relatie inca mai „speciala“ cu Rusia. Perfuzia cu brejnevism a animat brusc partida prorusa. Faceti cunostinta cu realitatea de fond a dnilor Vacaroiu, Geoana si a partidului lor social democrat-ruso-arondat!

Cunosteam dispretul acestei clase fata de orice e comun si national. Nu ii banuiam insa forta fazei executive. De aici, impertinenta martiala cu care Vacaroiu a denuntat Comisia Europeana si criticile pe care aceasta „si le-a permis fata de Parlamentul Romaniei“. Cu observatia ca numitele critici nu au nimic impotriva Parlamentului si nu recomanda instaurarea unui regim nonparlamentar in Romania.

Criticile vizeaza direct trupa care locuieste in Parlament si asuda la anihilarea legii prin mijloace legale. Ridicarea agresiva de ton a eternului Vacaroiu nu vine doar din obisnuita mitocanie locala. Nervii lui au intrezarit de fapt apropierea noului veac de veche randuiala ruseasca, dupa care noua noastra razesime de vita cesepist-securista tanjeste de mult.

Partida prorusa face miscari de incalzire, pregatindu-se de jonctiunea cu noul patron in numele realismului rezonabil, pe care, nu-i asa?, Europa il va „intelege“ din considerente de inalta strategie. Cateva zile de viol militar rusesc in Georgia l-au dopat pe Vacaroiu, aruncandu-l, gol-golut, in pronuntari de politica externa: „E nevoie de o schimbare radicala in relatia cu Rusia, relatie care e destul de inghetata“. Urmatorul in goana: Geoana! De profesie stabila fost viitor prim-ministru si de convingere proamerican variabil, Geoana a descoperit fulgerator ca e nevoie de restructurarea CSAT, ca avem nevoie de o relatie „mai pragmatica cu Rusia“ si, in calitate de medic petrolegist, ca „proiectul Nabucco, proiectul acelei alimentari alternative cu gaze a Romaniei in afara de gazul rusesc, e aproape mort“.

In schimb, calculul promoscovit e tot mai viu. Si aproape implinit. Un singur lucru ii mai lipseste: votul dumneavoastra, in noiembrie. Ii veti gasi usor. Vor candida independenti pe listele Partidului Mama Rusia.

Cotidianul.