Senatul va da maine „verde“ inceperii urmaririi penale in dosarele lui Paul Pacuraru si Codrut Seres. Dupa scandalul provocat de Camera Deputatilor, care, blocand dosarele „Nastase“ si „Mitrea“, a dovedit ca unii sunt mai presus de lege si nu pot fi cercetati, senatorii au constientizat ca mai mult rau le-ar face impricinatilor votand un NUP politic pentru anchetele DNA. Asa ca vor aviza anchetele si, mai devreme sau mai tarziu, se va dovedi daca exista sau nu probe impotriva lor. Abil, Miron Mitrea a gasit o solutie pentru a-si salva imaginea. Peste o saptamana va demisiona din parlament, pentru a-i lasa pe procurori sa-si continue investigatiile. La sfarsitul lunii septembrie, senatorii vor lua in dezbatere si dosarul lui Serban Mihailescu. Mai mult ca sigur ca si asupra lui nea Miki va incepe urmarirea penala. Aceeasi soarta o vor avea, apoi, toate dosarele demnitarilor care vor mai ajunge in parlament.

Singurul care se va agata de imunitate si va ramane necercetat va fi Adrian Nastase. Pentru el va fi un offside imens. Offside neasteptat, in care a fost lasat de colegii din parlament, dar mai ales de colegii de suferinta, clienti ai anchetelor DNA, si cu care a incercat o solidarizare in nevinovatie clamand hartuirea cu dosare politice. Nastase spera sa coaguleze un grup al persecutatilor politici de Basescu, si astfel sa obtina o aparare la pachet. Calculele sale au dat gres. Nu a reusit decat sa-si demonstreze inca o data o unicitate de tip negativ: este singurul demnitar care fuge cu toata energia de justitie, este singurul care se ascunde intr-un birou din parlament si-i pune pe Hrebenciuc si Bogdan Olteanu sa tina de usa ca sa nu navaleasca „procurorii lui Basescu“. Inca de la izbucnirea scandalului legat de mostenirea matusii Tamara, Adrian Nastase a adoptat strategia victimei politice. De la prima vizita la Parchet si pana acum, nu a facut decat sa invoce diverse chichite procedurale pentru a nu ajunge sa fie judecat. Astfel a consolidat in ochii celor care-l banuiau impresia ca este vinovat. Si nu prin probele care ar fi iesit intre timp la iveala, ci mai ales prin obstinatia cu care fuge de justitie.

Ce a castigat din aceasta miscare? A ramas un personaj dubios, asupra caruia suspiciunile vor continua sa planeze. Poate ca, pe moment, va scapa de justitie. Dar in niciun caz nu va reusi sa renasca drept mare lider din lacrimile de crocodil ale unui asazis persecutat politic. Pentru ca este evident ca, in cazul sau, fuga de justitie a depasit de mult teama de o eventuala condamnare si este folosita in acest moment ca strategie de relansare politico-electorala. Tactica victimizarii a fost de succes pentru Traian Basescu. Chiar si pe Sorin Oprescu l-a ajutat sa ajunga primarul Capitalei. In cazul lui Adrian Nastase, oricat s-ar stradui sa pozeze in victima lui Basescu, oricat ar exersa in fata oglinzii propozitia „Nu sunt vinovat“, in ochii unei bune parti a electoratului el este deja condamnat. Oricate NUP-uri va primi de la parlament.

EvZ.