Nimic nu exemplifica mai bine debandada care domneste in partidul condus de Emil Boc decat modul in care trei lideri marcanti ai PDL - Stolojan, Videanu si Seculici - au fost lasati pe mana fostei procuroare Norica Nicolai.

Povestea este cunoscuta: in raportul Comisiei juridice a Senatului referitor la dosarul „Seres“ se recomanda procurorilor de la DNA sa extinda cercetarile si asupra celor trei lideri PDL. Raportul nu explica in niciun fel de ce ar fi Stolojan, Seculici sau Videanu la fel de suspecti ca si fostul ministru al economiei, Codrut Seres.

Oricine isi da seama ca senatorii din comisia aflata sub conducerea Noricai Nicolai incearca o diversiune. In campania electorala, adversarii lui Traian Basescu vor arata ca, ignorand probele din dosarul „Seres“, DNA nu a intreprins nicio verificare asupra celor din PDL. Liderii PSD, PNL si PC vor clama ca astfel se demonstreaza (o data in plus) faptul ca procurorii lui Daniel Morar nu actioneaza decat la indicatia Palatului Cotroceni. Deputatul PNL Relu Fenechiu a difuzat deja un comunicat in care afirma ca „DNA i-a menajat pe membrii PDL certati cu legea“.

Nimic surprinzator in faptul ca grupul celor „322“ incearca sa distraga atentia publicului de la cazuri precum cele ale lui Nastase, Mitrea sau Seres. Dar este socant modul in care PDL si-a abandonat liderii - inclusiv un potential premier - in fata acuzatiilor, inconsistente si lipsite de orice fundamentare, aduse de grupul Nicolai-Taracila. Reprezentantul PDL in Comisia juridica a Senatului - un anume Constantin Gheorghe, ales, in 2004, pe listele Partidului Conservator, nu s-a disociat de raport.

Practic, prin tacerea sa complice si l-a asumat. Grupul senatorilor PDL - condus de acelasi inexistent Constantin Gheorghe - nu a protestat. Nici conducerea PDL nu a reactionat la diversiunea din comisia juridica. Declaratiile lui Videanu si Stolojan, lasati sa se descurce pe cont propriu, sunt acoperite de corul adversarilor lui Basescu. Manevra taberei antiprezidentiale este cu atat mai eficienta cu cat, ieri, Senatul a aprobat inceperea urmaririi penale impotriva lui Seres si Pacuraru.

La alegerile din toamna se anunta o batalie stransa. Fiecare vot va conta. Guvernul Tariceanu a pregatit deja smecheriile obisnuite: pensiile vor creste cu o saptamana inaintea scrutinului, la inceputul lunii noiembrie se deschide o noua linie de metrou, iar Bechtel finalizeaza tot atunci primii 24 de kilometri de autostrada. In acest timp, partidul lui Boc pare a fi complet lipsit de inspiratie sau de initiativa. Cazul „Stolojan-Videanu-Seculici“ arata ca PDL nu mai stie nici macar sa reactioneze. In perioada in care Basescu detinea functia de presedinte al PD, manevre politice ieftine, precum cea orchestrata de Nicolai si Taracila, n-ar fi trecut nesanctionate, iar partidul si-ar fi aparat oamenii.

Pentru PDL, popularitatea lui Traian Basescu s-ar putea sa nu mai fie suficienta. Daca PSD obtine cu un singur vot mai mult decat orice alta formatiune politica, seful statului va avea o mare problema politica in momentul in care va trebui sa desemneze viitorul premier.

Evenimentul Zilei