Ion Iliescu nu mai candideaza, Traian Basescu pastreaza o distanta suspecta fata de partidul sau de suflet, iar liberalii nu au avut niciodata un lider puternic. Nici un partid nu are cei circa 460 de candidati puternici - fiecare in cate un colegiu - care sa mobilizeze, la nivel local, electoratul. Singura solutie pentru a atrage alegatorii este sa existe un candidat puternic la functia de premier.

Dar cine crede ca Stolojan, Geoana sau Tariceanu chiar vor ajunge sa conduca guvernul? Toti au un trecut care-i incarca, toti se confrunta, in propriul partid, cu o opozitie. In plus, cel care trebuie sa desemneze persoana care va conduce viitorul executiv este presedintele Traian Basescu.

Din toate aceste motive, eu personal cred ca nici unul dintre cei care si-au anuntat, in ultimele zile, intentia de a ajunge premier, nu-si va (mai) indeplini acest vis. In cazul lui Tariceanu, lucrurile sunt simple. La alegeri, PNL va iesi abia pe locul trei si va fi nevoit sa intre intr-o coalitie cu un partid mai mare, care va dori sa-si impuna propria varianta. Si chiar daca, la negocieri, liberalii vor castiga postul de premier, Basescu nu-l va accepta sub nici o forma - chiar cu riscul alegerilor anticipate - pe Tariceanu. In cazul lui Mircea Geoana, sunt cel putin doi actori extrem de importanti care-i vor taia aripioarele: Iliescu si Basescu.

Situatia lui Stolojan este un pic mai buna: sondajele arata ca este mai popular decat propriul partid, iar presedintele Romaniei nu are ce sa-i reproseze - cel putin oficial. Dar fostul presedinte al PLD nu beneficiaza de sprijinul vechilor lideri democrati, in frunte cu Vasile Blaga. Chiar daca din studiile sociologice reiese ca electoratul are multa incredere in Theodor Stolojan, multi din PDL se tem ca acesta nu are capacitatea de a atrage si voturi.

Altii spun ca ar fi prea batran. Poate ca din acest motiv Stolojan a ales sa-si anunte candidatura in slip, intr-o forma fizica demna de invidiat, cu atat mai mult cu cat, in octombrie, implineste 65 de ani. Toti liderii din partidele cu sperante ca vor castiga alegerile sunt constienti de problemele domnilor Stolojan, Geoana sau Tariceanu. Discret, se cauta alternative. Mai este insa foarte, foarte putin timp pana la alegeri si va fi foarte greu sa popularizezi un personaj relativ nou in politica. Portretul candidatului ideal ar fi: tanar, conducand o afacere de succes, de preferinta intr-o multinationala, cu studii in strainatate si, daca se poate, si cu putina experienta in administratie si politica. De exemplu, Costin Borc, fost consilier al premierului Radu Vasile, iar acum director la Lafarge, ar corespunde acestei descrieri.

O figura noua, cu o biografie nepatata, ar fi, si dupa parerea mea, solutia ideala. Dar ce sanse de supravietuire ar avea un astfel de personaj in mlastina toxica a politicii dambovitene?

EvZ.