Cat de mult ar ajuta Romania, si mai ales pe romani, o sentinta favorabila? Ar fi, in primul rand, o victorie de palmares.

Independenta energetica a Romaniei e adevarata miza a procesului care incepe astazi la Haga, striga voci patriotice exaltate. 100 de miliarde de metri cubi de gaze si zece milioane de tone de petrol sunt resursele exploatabile pe care le-am putea castiga prin recucerirea platoului continental.

Ce frumos ar fi, ce bogata ar redeveni tara noastra! In plina criza energetica mondiala, zacamintele de la Marea Neagra ar cantari greu in balanta energetica a oricarui stat. Romanii redescopera in aceste zile mandria nationala, unii se pregatesc sa astepte rezultatul procesului de la Curtea Internationala de Justitie cu bere si seminte de floare, ca la un meci.

Sunt insa si destule semne de indoiala in legatura cu beneficiile finale.

Cat de mult ar ajuta Romania, si mai ales pe romani, o sentinta favorabila? Ar fi, in primul rand, o victorie de palmares. Pentru diplomatia de la Bucuresti ar fi o izbanda care ar reusi sa stearga macar in parte rusinile de pe stema MAE, adunate in ultimii ani din incompetenta, timiditatea sau prostia unor ministri ori din cauza incoerentei si a concurentei paguboase dintre palate.

Daca nu ar fi fost succesele aderarii la NATO si UE, sustinute masiv de conjuncturi si interese externe, diplomatia romaneasca ar fi supt si azi, pana la dizolvare, din mitul mostenirii lui Titulescu sau din cel al reputatiei construite de propaganda comunista.

Cotidianul