Aproape ca ne-am obisnuit sa aflam periodic vesti neobisnuite din Craiova. Frecvente infruntari violente intre trupele clanurilor mafiote, dotate cu sabii si pistoale, masive evaziuni fiscale (scandalul rambursarilor de TVA, in care principalul acuzat a fost judecat si – evident – achitat de catre o judecatoare care s-a intamplat sa fie fosta sotie), inexplicabile vile si masini de lux ale politistilor locali si multe altele. Doua intamplari recent relatate in presa mi-au atras atentia. Prima s-a petrecut dupa uciderea (intr-o noua incaierare cu sabii si pistoale) unuia dintre capii mafiilor locale, celebrul Caiac.

Mi-a atras atentia, mai ales, reactia sefului politiei locale – un alt nume celebru, dl Bica. Ei bine, domnia sa declara satisfacut: "Moartea lui Caiac, prin impuscare cu o arma cu glont, este un mare semnal! si-au dat seama ca si ei pot muri, ca nu sunt supraoameni!". Cu alte cuvinte, bine ca se omoara intre ei, asa mai scapam si noi de griji. Intr-un oras normal, cand doi oameni inarmati se omoara in plina strada, cel care are datoria sa vegheze ca asemenea lucruri sa nu se intample s-ar intreba ce a facut el pentru ca oamenii sa nu se plimbe cu arme letale si, mai ales, sa nu moara impuscati. Sau macar sefii l-ar sanctiona. Nu e cazul la Craiova.

A doua stire o are drept protagonista pe fiica sefului Politiei Judetene, care, dupa ce a considerat ca a fost tratata cu lipsa de respect de catre un sofer, si-a chemat logodnicul, iar acesta, impreuna cu domnul Jan, seful sectiei de politie, l-a batut pe nefericitul ireverentios. Poate ca presa exagereaza, poate ca politistul cu pricina doar a asistat la corectie, poate ca soferul nu era nici el chiar un inger. Cert este ca nu s-a intocmit nici un proces-verbal. Mai grav este ca tanara in cauza pare sa fi fost educata astfel incat sa-si faca dreptate cu pumnii; educatie primita, evident, in familia omului care vegheaza la respectarea legii in orasul despre care vorbim, anume Craiova.

Lucrurile astea ne amintesc de alte fapte (nu tocmai vechi) petrecute tot in Banie. De celebrii copii ai fostului prefect Raducanoiu, care acum vreo 5 ani bateau si insultau pe cine aveau ei chef si despre care nu stiu sa fi petrecut vreo zi dupa gratii. De jurnalista Loredana Chimoiu, agresata cam tot atunci, in pur stil mafiot, de catre persoane deranjate de indiscretiile reporterei, intamplare in urma careia tot nimeni nu a ajuns dupa gratii.

Infractiuni se petrec si in alte orase ale tarii, dar frecventa lor si, mai ales, faptul ca la Craiova nimeni nu a fost inca pedepsit ne fac sa credem ca acest oras a iesit de mult din zona in care legea este cat de cat respectata. Faptele respective ar putea foarte bine sa se petreaca in Sudan, Cecenia sau alte zone cu guvernare incerta. Unii spun ca politistii sunt mana in mana cu infractorii; politistii spun ca ei isi fac treaba, dar procurorii si judecatorii ii fac scapati pe inculpati. Nu stiu cine are dreptate, inclin sa cred ca ambele asertiuni sunt adevarate. Cert este ca in cel mai mare oras din sudul tarii s-a instaurat legea junglei.

Daca as locui in acel oras, m-as gandi de doua ori inainte de a iesi pe strada. Ma intreb cum se vor descurca americanii de la Ford atunci cand va trebui sa-si angajeze bodyguarzi ca sa mearga la cumparaturi sau sa-si duca copiii la scoala.

Este o situatie exceptionala (as vrea sa pot da termenului sensul literal – adica ar fi o exceptie in Romania) pentru a carei rezolvare se impun masuri exceptionale. Legea ecomomica dupa care moneda proasta castiga in fata celei bune se aplica si in societate. Crima scapata de sub control se extinde, avem toate sansele ca in curand sa consemnam aparitia unor noi RAC (Republici Autonome ale Crimei) organizate dupa modelul craiovean.

Ministrul Internelor si procurorul general ar trebui, daca ar fi responsabili, sa se mute acolo si sa nu plece inainte de a vedea dezactivat paienjenisul de relatii toxice dintre clanuri si oamenii legii. In loc de asta, constatam ca se tot ordona anchete tardive (istoria cu fiica sefului politiei s-a petrecut in urma cu trei luni), se fac propuneri de infiintare a unor noi structuri in politie, se ameninta si… cam atat.

Romania libera