O (pseudo-)elita provenita din nomenklatorul PCR si din zona afacerilor dubioase vrea, acum, sa se distreze in teritoriul sacrosanct al rezervatiilor naturale“.

Am inteles, in sfarsit, de ce a dorit Adrian Nastase sa scape de urmarirea penala: se grabea sa-si recupereze cele 32 de arme de foc, valorand aproape o jumatate de milion de euro, care i-au fost confiscate in 2006, dupa inceperea cercetarilor in dosarul „Zambaccian“.

Nastase are toate motivele sa se grabeasca: in curand va putea vana (legal) si in Delta Dunarii sau in Parcul Retezat. La presiunea numerosilor politicieni si afaceristi care conduc Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS), parlamentul urmeaza sa voteze in aceste zile una dintre cele mai scandaloase legi, prin care animalele salbatice nu vor mai fi protejate nici macar in interiorul rezervatiilor naturale. Ministerul Mediului si cateva zeci de ONG-uri se opun masacrului care se prefigureaza, dar parlamentul este plin de tragatori insetati de sange. Cine crede ca termenul este prea patetic ar trebui sa-si aduca aminte de cei 23 de mistreti impuscati de Nastase intr-o singura zi din ianuarie 2005, pe un domeniu de vanatoare al lui Ion Tiriac. Acum, dupa ce timp de peste doi ani nu a avut voie sa detina arme de foc, cate animale credeti ca va ucide Nastase la prima sa iesire in natura?

Conducerea AGVPS este plina de parlamentari influenti, care abia asteapta sa dea iama printre speciile protejate din rezervatii: Attila Kelemen, deputat UDMR, Filip Georgescu, deputat PSD, Florin Iordache, deputat PSD, Ilie Sarbu, senator PSD sau Ghiorghioni Ionesie, deputat PDL. Asociatia este condusa, de facto, de Neculai Selaru, amicul lui Adrian Nastase, in timp ce presedintele, Mugur Isarescu, pare ca se complace in rolul sau favorit, de om de paie.

Ar merita sa observam cum a devenit vanatoarea un apanaj al celor imbogatiti dupa 1989. Cei care au preluat puterea de la Ceausescu i-au luat acestuia si cabanele, si teritoriile de vanatoare. Legenda spune ca una dintre pustile favorite ale fostului dictator, primita cadou de la Regina Angliei, ar fi ajuns, se pare, la Adrian Nastase. Armele scumpe au devenit un mod de a-ti etala averea. Un Holland&Holland costa cateva zeci de mii de lire sterline, iar Nastase are nu mai putin de trei. Tovarasii din asociatia in care te-ai inscris pot spune ceva despre relatiile pe care le ai. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, de exemplu, face parte din asociatia „Diana“-Bucuresti, unde mai activeaza omul de afaceri Alexandru Bittner, fostul director al SRI Radu Timofte, Silvian Ionescu, lider al PDL si fost ofiter de securitate, sau chestorul de politie Pavel Abraham.

Toata aceasta (pseudo-)elita provenita din nomenklatorul PCR si din zona afacerilor dubioase de dupa 1989 vrea, acum, sa se distreze si in teritoriul sacrosanct al rezervatiilor naturale. Pur si simplu este vorba despre dorinta de a arata ca, la banii si la influenta lor, isi pot permite orice. Nu cred ca vor putea fi opriti.

Cat despre dorinta fierbinte a lui Nastase de a pune, din nou, mana pe pusca, sa incercam un pic de psihologie ieftina: ce va spune un om care nu are curaj sa raspunda in fata judecatorilor, dar este pasionat sa omoare caprioare nevinovate?

Evenimentul Zilei