Dupa alfabetizare si electrificare, nimic. Modernizarea fortata de comunisti a bifat lent baremul minim, a umplut tara de betoane, a construit un tip uman inutilizabil si s-a retras coplesita de propria prostie.

In urma socialismului, au ramas doua forme, inca active, de inertie: instinctul brutal de parvenire si cadrismul antipopular. Parvenitismul dur a creat noile elite cu mimetismul lor ridicol care a mutat vilele tot mai la vest, spre Cannes, si a echipat protipendada cu harnasamente Gucci. Rezultatul: un nou socialism, exclusivist, penal si consumist. Cadrismul s-a conservat in mentalitatea clasei politice si dispretuieste in continuare o societate redusa la rolul de masa de manevra. Problema acestui gen de inertie politica nu e coruptia, ci opozitia totala la dezvoltarea radacinilor democratice ale vietii politice. Cu alte cuvinte, clasa politica refuza sa se lase generata de electorat si reuseste sa inverseze procesul: o data la patru ani, societatea e generata de sistemul politic si transformata in turma de validare politica.

Cea mai mare nenorocire care pandeste cadrismul politic romanesc e competitia dictata de grupul cetatenesc autonom: alegerile propriu-zise, intr-un sistem clar, cu baza in electorat, nu in aparatul politic si anexa lui mediatica. Sistemul de lista promovat de PSD si de partidele din subdiviziunile sale rebotezate a asigurat 20 de ani de succes neintrerupt si a obligat societatea la o cura intensa de subdezvoltare politica. Ruptura a intervenit in 2007, cand presedintele Basescu a adus pe scena sistemul uninominal. Momentul trebuie bine inteles, caci a echivalat cu o tentativa de renastere a sistemului politic romanesc, intr-o cu totul alta distributie de puteri. Uninominalul urma sa traga baza de putere de sub cadrismul politic si sa o puna la dispozitia cetatenilor alegatori. Ideea a fost introdusa de Traian Basescu si sustinuta public numai si numai de PD-L.

Sugestiile care atribuie astazi PD-L-ului intentia de a-si sabota propriul proiect sunt stupide. Celelalte partide au reactionat organizand o gherila care a hartuit si a avariat prin toate mijloacele sistemul uninominal. PRM, de multa vreme spectator la transmisia in direct a propriei inmormantari, a tarat proiectul in justitie. PNL si PSD lucreaza altfel. Mai intai au dublat referendumul cu alegerile europene pentru a debusola complet omul si cabina de vot. Apoi, grupul de lucru PNL-PSD a introdus haosul in proiectul uninominal pe care l-a impins inapoi spre sistemul de lista si l-a indepartat de regulile simple care ar fi dus la repetarea alegerilor prezidentiale in fiecare colegiu.

Radacinile pactului PNL-PSD-PRM vin din esenta antiparlamentara a traditiei comuniste. In aceasta zona, sistemul electoral e practic un Departament Intern al Partidului care are sarcina de a mentine controlul politic sus si cetatenii jos. Asta explica reflexul care l-a invatat pe Tariceanu sa evite patru ani anticipatele. PSD, partidul cu deviza Iliescu 3M, nu mai trebuie comentat. Axa anti-uninominal e principala alianta la putere. Pana pe 30 noiembrie. Daca veti face pasul spre cabina de vot.

Cotidianul.