Mircea Marian: "Ungurii au ajuns din nou sa rada de noi. Ambasadorul Budapestei ne-a batut obrazul si ne-a cerut sa terminam mai repede autostrada Bechtel."

Vecinii nostri stau cu doua autostrazi la numai 30 de kilometri de granita Romaniei, iar noi le spunem ca vom putea sa ne conectam la reteaua lor abia in 2013. Dar crede cineva in acest termen?

Anul acesta, potrivit datelor furnizate de Compania de drumuri si autostrazi, s-au alocat de la buget 399,5 milioane de euro pentru proiecte de autostrazi. Necesarul ar fi fost - potrivit estimarii companiei - de 1,3 miliarde de euro. Cei de la Bechtel se plangeau, prin august, ca statul roman nu le achitase nici macar lucrarile pe aprilie, mai si iunie. Pe culoarul patru, cel care duce de la Nadlac spre Bucuresti si apoi la Marea Neagra, situatia este si mai trista. Se lucreaza doar la centurile ocolitoare ale Constantei si Sibiului. Pentru varianta ocolitoare a Sebesului - unde soferii stau blocati cu orele - nici macar nu s-au pregatit documentele pentru licitatie.

Pentru ca exista o presiune a publicului, guvernul mai arunca un ban pentru autostrazi. Iata insa cum se prezinta situatia de pe caile ferate, potrivit unor date ale Ministerului Transporturilor: o cincime din poduri si podete au durata de viata expirata, iar 95% din instalatiile de centralizare electrodinamica au nevoie de reparatii capitale. Prudenti, autorii documentului spun ca aceasta situatie „creeaza premise pentru crearea de evenimente feroviare“. Dincolo de acest eufemism, de fapt ei ne avertizeaza ca este o chestiune de timp pana cand vor avea loc accidente grave. Oricum, trenurile romanesti circula cu viteza melcului din cauza caii de rulare invechite - sunt nu mai putin de 373 de restrictii de viteza pe teritoriul intregii tari.

Realitatea este ca, pentru a finanta majorarea de la 1 octombrie a punctului de pensie, guvernul a luat de la bugetul de stat aproape 400 de milioane de euro - a marturisit fostul ministru al muncii, Paul Pacuraru. Daca majorarea avea loc in noiembrie, asa cum era stabilit, nu mai era necesar acest transfer. Intr-o singura luna, pensiile au inghitit echivalentul intregii sume alocate pentru proiecte de autostrazi. Si ce se va intampla in 2009, 2010 si 2011? Cat de multi bani din bugetul de stat se vor duce catre pensii? Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, ar putea sti, dar nu cred ca ne va spune adevarul.

Sunt sceptic ca, dupa alegeri, vom avea un guvern dispus sa faca investitii pe termen lung - fara mare efect electoral - si care sa renunte la obiceiul pomenilor. In fond, sistemul functioneaza: intentia de vot pentru PNL a sarit de la 12%-13% si a ajuns aproape de 19%. Scandalul mitei in caltabosi pentru ministrul Remes nu i-a afectat pe liberali pentru ca, exact in luna alegerilor pentru Parlamentul European, au venit pensiile majorate. Rezultatul acestei politici este ca, acum, mare parte dintre alegatorii PNL sunt cei care, pana in 2000, il votau pe Ion Iliescu.

Si atunci, care credeti ca va fi raspunsul viitorilor guvernanti la intrebarea: ce facem, construim 1.000 de kilometri de autostrada sau mai cumparam niste voturi de la persoanele de varsta a treia?

Evenimentul Zilei