Detaliile pe care le-a expus public seful Guvernului sunt elementele decisive care au transformat o gluma usor de uitat intr-una chiar proasta.

Liderul PNL repeta povestea cu “Romania - a saptea putere economica a Europei”. Lansarea candidatilor liberali pentru parlamentare a fost momentul de start pentru aceasta formula care aducea, la inceputul saptamanii, o gluma care va fi uitata repede sub povara altora. Vineri, in timpul lansarii programului de guvernare al PNL, Calin Popescu Tariceanu a reluat formularea cu pricina si a oferit detalii cu privire la aceasta proiectie euforica, parte a pachetului electoral de “mandrie liberala”.

Presedintele PNL a tinut, de aceasta data, sa precizeze ca e nevoie de “minim 10-15 ani” pentru a aseza pe baze solide acest proiect pe care, sa ne amintim, doar “Romania liberala” girata de PNL il poate executa.

Domnul Tariceanu a subliniat si doua directii prioritare in care e de lucrat pentru a ajunge sa ne indepartam decisiv de “conditia umila” in care s-a instalat Romania in tranzitia sa: a) sustinerea educatiei si cercetarii si b) dezvoltarea infrastructurii.

Detaliile pe care le-a expus public seful Guvernului sunt elementele decisive, care au transformat o gluma usor de uitat, intr-una chiar proasta. Deloc intamplator, educatia si cercetarea sunt domenii in care guvernarea liberala a investit meschin (nemaivorbind de faptul ca, la nivel de minister, au impus un personaj care s-a facut de ras in multe randuri si care si-a probat de multe ori limitele stramte ale viziunii sale cu privire la educatie). Mai grav: infrastructura este cu adevarat unul dintre domeniile in care bilantul managementului public liberal este aproape de dezastru.

“Am anulat tot sistemul binecunoscut al indulgentelor pentru clientela politica”, a mai spus liderul PNL, la aceeasi intalnire la care au fost supuse dezbaterii publice liniile directoare ale viziunii liberale cu privire la guvernare. Afirmatia ar fi fost de aplaudat, dar numai daca am pune in paranteza faptele. Adevarul este ca, in ultimele saptamani, liberalii au cultivat intens electoratul cu tot felul de “indulgente” si pomeni cu evidenta tinta electorala.

Pe de alta parte, da, teoretic, dl Tariceanu are dreptate cand indica educatia, cercetarea si infrastructura ca zone in care e de investit masiv pentru a avea, peste un timp, o Romanie prospera si puternica. Faptele sale de guvernare nu ii sunt insa, din pacate pentru domnia sa, cel mai bun aliat in aceast proiect esential care este modernizarea Romaniei.

Cotidianul