Saptamana trecuta dau drumul la televizor si ce sa vezi: subiect mare la stiri cum politia din Ramnicu-Valcea, impreuna cu inspectoratul scolar si nu mai stiu ce alte institutii locale de mana forte au facut o razie prin discoteci si baruri, de unde au recoltat - surpriza, surpriza - o importanta captura de liceeni, care in momentul respectiv chiuleau de la ore, apucati fiind pe drumul pierzaniei."

In vreme ce o doamna comisar explica triumfal din off cum au fost ei reintorsi pe calea cea dreapta (legitimati, dusi la sectie, parintii lor au fost sunati seara sa vina sa-i ridice), pe imagine defilau adolescenti derutati si fatute emo, in fata paharelor cu suc sau alte licori, cautandu- se prin buzunar dupa buletine. De asemenea, un domn inspector scolar sobru a trecut si el prin cadru cinci secunde pentru a exprima (cu dificultate) ideea ca educatia este importanta, iar chiulul de la ore nerecomandat.

Stirea respectiva, de mare importan- ta nationala, era simultan pe trei canale de stiri. (Ceea ce mi-a ridicat din nou vechea intrebare, cum naiba culeg si editeaza astia stirile, de ajungi sa vezi acelasi non-eveniment simultan; se vorbesc intre ei?) Ce n-am inteles pana la urma, iar vigilentii reporteri de teren nu l-au intrebat, este in baza carei strategii guvernamentale mai noi Politia Romana a primit misiunea sa combata absenteismul scolar; si in baza carei legi o persoana pasnica poate fi saltata dintr-un loc oarecare si dusa la sectie, chiar licean chiulangiu fiind.

Sa nu fiu gresit inteles: dezaprob cu tarie proletara chiulul elevilor de la ore (nu de alta, dar fi-miu citeste din cand in cand pagina asta). Atata doar ma intreb: Politia Valcea si-a terminat restul treburilor care tin de ordine si siguranta publica? S-au verificat toate tripourile si salile de pariuri din oras, unde se spala bani?

S-au saltat masinile parcate interzis in centru? S-a pus ordine la biroul de permise auto, unde se aude ca este la fel de mare veselie ca si in mult mai celebrul judet vecin, Arges? S-au rezolvat furturile si talhariile, mici si mari, din comunele cu probleme ale judetului? Daca da, poate se detaseaza niste forte suplimentare la Craiova, in caz ca in Rm.- -Valcea politia si-a cam terminat treaba, ca sa faca acolo la descinderi in forta prin discoteci, din alea cu adevarat periculoase, unde amesteca baietii cocktailul cu sabiile ninja si dupa aia ies cu chef in strada.

A, stiu, Politia Romana are un pretext- beton ca sa se ia oricand, de oricine, de preferinta oameni pasnici si fraieri care calca pe nervi vreun agent: acea prevedere sovietica din lege ca cetatenii trebuie sa aiba buletinul la ei in orice moment, iar daca nu-l au pot fi „condus i“ la sectie pentru legitimare. Acesta este instrumentul perfect pentru a hartui lumea, folosit pentru a-ti demonstratie cine e stapanul. Sunt convins ca asa ii culegeau pe scolari din baruri la Rm.-Valcea.

Desi as fi curios sa stiu daca barmanii sau patronii care vindeau bauturile au fost de asemenea legitimati si daca aveau buletinul la ei, fiindca pana una-alta se pare ca ei erau singurii care incalcasera o lege, vanzand bautura unor minori. Ma indoiesc, acesti patroni de disco-bar fiind de regula beizadele de politicieni sau sefi locali din politie. Si ma mai intreb daca acelor copii li s-a spus ce drepturi au in momentul legitimarii sau daca aceia dintre ei care aveau buletin au fost lasati in pace.

Important aici nu este episodul ca atare, altfel de mica importanta, ci tendint a politiei de a recurge la abuz si intimidare cu cei slabi, tendinta care merge mana in mana cu reflexul de a se feri din calea celor cu adevarat periculos i, pe care de cele mai multe ori se face ca nu-i observa. (Cinste politistilor care isi pun pielea la bataie in cazuri cu adevarat grave, desi sistemul pare ca ii cam lasa singuri in astfel de situatii.) La fel de ingrijoratoare este presiunea permanenta pentru a suprareglementa inutil, introducand portite pentru subiectivism si abuz: vezi propunerea recenta venita din partea Politiei Rutiere privind „testul betivului“, care da unui agent rutier marja de discretie marita in aplicarea legii.

Sau, pe aceeasi linie, rapiditatea cu care sefii din Politia Romana au imbratisat noua directiva UE privind permisele de conducere, acelea „inteligente“, care vor stoca date de sanatate personala si vor institui restrictii la sofat in functie de aceasta stare. Masura, una controversata in UE - din motive mergand de la protectia datelor personale, pana la limitarea dreptului individual la mobilitate - si propusa pentru introducere, hat, dupa 2010, a fost iute adoptata la noi si prezentata presei neinformate drept un mare pas inainte in sporirea sigurantei pe sosele.

Ca de obicei, nu a pus nimeni intrebarile evidente si simple: cate accidente sunt produse in Romania de soferi surzi, orbi sau epileptici (deci cu probleme detectabile dinainte) si cate de persoane perfect sanatoase: tineri iresponsabili care gonesc cu 150 km in localitate; vecinul Dorel care bea la volan pentru ca „lasa, ba, ca nu se intampla nimic“; sau soferi profesionisti super-verificati medical, care depasesc aiurea si intra cu duba sau cu TIR-ul in pom. N-a demonstrat nimeni o legatura cauza-efect pe tema asta, dar bratul paros al legii in Romania este, ca si la Rm.-Valcea, bucuros sa mai primeasca o jucarica cu care sa-si faca de lucru prin curte, in vreme ce problemele societatii sunt cu totul altele.

Evenimentul Zilei