Plajele de pe litoralul romanesc sunt pe cale sa devina, de facto, proprietatea fami(g)liei Mazare. Camera Deputatilor a votat, marti, o lege initiata, printre altii, de fratele primarului Radu Mazare, prin care plajele si falezele trec in administrarea consiliilor locale, iar extravilanul va fi gestionat de consiliul judetean. O stire buna pentru cohortele de neamuri proaste care se distreaza de minune pe coasta romaneasca a Marii Negre. Nu va mai fi chiar nicio problema sa-ti parchezi masina pe malul apei, iar terasele unde se asculta manele intreaga noapte vor invada suprafata de nisip - atat cat a mai ramas.

Anual, dispar sub apa 80 de hectare din litoralul romanesc, in timp ce acumularile sunt de numai sapte hectare. Ministerul Mediului pregatea un program de reabilitare a plajelor, finantat de japonezi, dar acesta va fi blocat, daca legea este promulgata. Mazare - care nu a avut nicio mila pentru ecosistemul de pe Lacul Sutghiol si a pus la pamant Parcul Tabacariei - nu pare a fi ingrijorat: important este sa mai ramana ceva nisip pana in 2012, an in care spune ca va abandona meseria de primar. De altfel, in graba de a satisface pretentiile familiei Mazare, Camera Deputatilor a uitat sa mentioneze ca plaja dintre Cap Midia si Chilia este gestionata de Administratia Deltei Dunarii.

Nu este primul pesches pe care coalitia PSD-PNL-UDMR il face clanului care a pus mana pe judetul Constanta. Tot prin initiativa lui Mazare-parlamentarul s-au transferat 25% din actiunile Aeroportului „Mihail Kogalniceanu“ catre Consiliul Judetean Constanta, condus de celebrul Nicusor Constantinescu. In scurt timp, Camera Deputatilor va avea pe ordinea de zi o alta lege a lui Alexandru Mazare - cea prin care 20% din actiunile Portului Constanta trec la consiliul local al acestui oras. Practic, oamenii fami(g)liei vor avea acces la beneficiile generate de cele doua monopoluri locale, fara sa aiba insa nicio obligatie clara. Liberalii, care la Constanta supravietuiesc doar sub protectia primarului PSD, au sustinut toate aceste initiative.

Cum sunt unul dintre cei care pur si simplu refuza sa mai puna piciorul in haznaua denumita generic „litoralul romanesc“, as fi ignorat toata aceasta poveste. In fond, este dreptul constantenilor de a trai pe un petic de tara care pare a fi o combinatie intre Sicilia si Belarus. Ei l-au ales, ei sa se descurce. Se pare insa ca Radu Mazare s-a saturat de provincie si, dupa 2012, vrea sa ajunga presedintele Romaniei.

In urma cu un an, doi, m-as fi gandit ca o tara din Uniunea Europeana nu va ajunge niciodata sa fie condusa de un fel de „Joker“ in varianta balcanica, in care banii si calomnia prin presa inlocuiesc mitraliera si bombele cu ceas. Dar acum sunt ceva mai sceptic. In fiecare vara, in fiecare weekend, sute de mii de romani se inghesuie pe soseaua care leaga Cernavoda de Constanta - desi ar avea rute alternative - si se intind pe plaja, printre muntii de gunoaie, in asteptarea unui jeep care sa-i calce si sa le rupa coastele. Daca le place atat de mult pe litoral, atunci de ce nu i-ar oferi lui Mazare ocazia sa aduca toata Romania acolo unde se afla Constanta?

EvZ.