Cristian Adomnitei este primul demnitar dat afara din guvernul Tariceanu, de la excluderea ministrilor PDL. Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu i-a lasat nici macar solutia onorabila a demisiei de care au beneficiat Tudor Chiuariu, cercetat penal pentru ca si-a pus semnatura pe o lege cu dedicatie, sau Decebal Traian Remes, filmat cu spaga in mezeluri. Ce l-a impins pe Tariceanu la o masura asa drastica? Votul din parlament in favoarea majorarii salariilor profesorilor cu 50%, asa cum sustine comunicatul guvernului, sau deplasarea cu elicopterul MAI la nunta? Primul gest n-a fost un argument suficient pentru demitere din moment ce, initial, premierul l-a tratat cu indulgenta, parand chiar ca-l protejeaza pe ministrul inconsecvent. Plimbarea cu elicopterul l-a transformat in capra raioasa a liberalilor si l-a facut dispensabil.

Cristian Adomnitei a fost sacrificat ca proba a seriozitatii guvernului in chestiunea maririi salariilor profesorilor. Este capul cerut de opinia publica si oferit cu usurinta de Tariceanu inaintea alegerilor generale. El plateste pentru a salva imaginea cabinetului Tariceanu acuzat de ipocrizie. Si pentru a intari versiunea oficiala a liberalilor ca doar votul din parlament in favoarea majorarii salariilor profesorilor este iresponsabil si populist, nu si pomenile electorale ale guvernului. Jertfirea lui Adomnitei acopera si celelalte inexplicabile defectiuni liberale din ziua votului: absenta ministrului pentru relatia cu parlamentul, Mihai Voicu, de la dezbateri, subita retragere a lui Bogdan Olteanu de la conducerea sedintei, votul „pentru“ al unui alt ministru liberal, Eugen Nicolaescu, primit cu aplauze de plen. Despre acestea nu se mai vorbeste.

Cristian Adomnitei, tanara speranta a liberalilor, pleaca de la Ministerul Educatiei dupa un mandat lipsit de glorie. Marile esecuri ale ministrului nu se leaga nici de numarul de stele de pe steagul UE, nici de pierderea Primariei Iasiului, nici de calatoria de nunta cu elicopterul si nici macar de votul din parlament. Adomnitei n-a finalizat pachetul de legi pentru educatia nationala si s-a dovedit incapabil sa gestioneze coruptia generalizata de la examenele din invatamantul preuniversitar. A fost un sef al educatiei la fel de slab ca predecesorul sau democrat Mihail Hardau. Cariera lui politica, ca si a colegului Tudor Chiuariu, se incheie inainte de a incepe. Fostul ministru al justitiei mai are insa o sansa de recuperare pentru ca a facut imense servicii partidului in justitie, chiar cu pretul independentei sistemului.

Demiterea lui Adomnitei spulbera si un mit politic: Relu Fenechiu. Dupa obraznicul antiministru Tudor Chiuariu, neinsemnatul Cristian Adomnitei este alungat din guvern in rusine. Cei doi tineri capabili, cum ii descria nasul lor politic, au facut tandari legenda grupului de la Iasi. Penibilul care i-a insotit ca o umbra in scurta lor cariera guvernamentala l-a lasat pe Relu Fenechiu fara aura.

EvZ.