Într-un moment când lumea deplânge dispariţia umorului televizat, o rază de lumină străpunge norii mâhnirii noastre.

Raza se numeşte Rodia Tilianu şi luceşte pe postul Favorit TV, unde trasează astrograme şi bate câmpii cu asiduitate. Neavând competenţe în domeniu, nu pot să spun unde (şi dacă) se termină şarlatania şi unde (şi dacă) începe ştiinţa adevărată. Dar dacă vreţi să râdeţi sănătos, ca la comediile bufe din copilărie, priviţi-o şi mai ales ascultaţi-o pe Rodia Tilianu. Aveţi de-a face cu un personaj coborât din galeria de forţă a ridicolului, dintre Lorin Fortuna şi Mihai Ştefan Nahorniac. Rodia Tilianu combină aerul de învăţătoare indulgentă şi panseul de coafor. E gata să priceapă problemele celorlalţi şi să-i smulgă din derivă contra cost (1,39 euro pe minut, fără TVA). Are un licăr duios în pupile şi îşi frânge mâinile în faţa fiecărei poveşti a fiecărui seamăn.

Pentru cine nu ştie, doamna Tilianu se răsfaţă şi în voluptatea autorlâcului. Domnia Sa excelează în bioalimentaţie, metafizică şi compatibilităţi sexuale, iar fraza de prezentare a volumului „Astrosex“ e un monument înălţat grotescului: „Această carte e o altă mână a prietenului ce se întinde peste veacuri parcă, pentru a reconstitui propriul tău adevăr, în măsura în care îţi deschizi urechea sufletului către universul ce eşti.“ Ei bine, în emisiunea de pe Favorit TV, Rodia Tilianu vorbeşte exact aşa cum scrie. Ea îşi întâmpină interlocutoarele cu „draga mea dragă“, le tratează ca pe nişte copile retardate, iar la final le trimite bezele cu un gest care, de la o vârstă încolo, provoacă doar ilaritate.

Având alături o planşă care seamănă cu stadionul Morumbi văzut de sus, doamna Tilianu vorbeşte fie despre „leul nativ şi natal“, fie despre „aspectele de-acum care se îndreaptă într-acolo“. Când inspiraţia îi bate la uşă, ea se încumetă la definiţii ambiţioase („cana de cafea e produsă prin procreaţie, pe când gelozia înseamnă să te identifici cu ceva ce nu eşti“). Iar când e pusă în faţa unor pretenţii exagerate („Vreau să ştiu cine mi-a dat foc la magazin“, a cerut o ascultătoare), se repliază şmecher: „Of, dacă-mi spuneaţi ora naşterii, puteam analiza zonele unde vi se-adună duşmanii.“ Dragă Nae Caranfil, iată o idee.

Evenimentul Zilei