Crezand ca popularitatea lui Basescu poate suporta orice, partidul a strecurat pe listele de consilieri locali niste necunoscuti, afaceristi obscuri si traseisti - in frunte cu fostul primar PSD al sectorului 1, Vasile Gherasim. Atunci, peste doua treimi dintre alegatorii acestui oras au simtit ca nu au cu cine sa voteze si au preferat sa stea acasa. Iar intuitia electoratului a fost in mare masura corecta: primul lucru pe care l-au facut consilierii PDL a fost sa se alieze cu oamenii lui Gigi Becali, pentru a-si pastra controlul asupra primariei.

Acum, la parlamentare, PDL incearca exact aceeasi smecherie: pune in fata electoratului bucurestean, care in mare masura (inca!) mai simpatizeaza cu Traian Basescu, o lista plina de traseisti proveniti din PNTCD, PRM si PSD, plus niste oameni de afaceri de care nu a auzit nimeni. Sectorul 4, in care locuiesc, este un adevarat tomberon in care PDL arunca ramasitele provenite de la alte partide. De exemplu, candidatul din Colegiul sapte - Senat, Ioan Talpes, omul lui Ion Iliescu timp de 16 ani, cel care, dupa 2004, si-a oferit serviciile lui Basescu. „Sunt servicii de care nu mai am nevoie de mult. De multi ani nu mai am scame care sa fie indepartate“, spunea Basescu, in mai 2005, despre oferta lui Talpes. Trei ani mai tarziu, se pare ca exista destui in PDL care se simt mai bine daca un fost sef al SIE le perie hainele. In Colegiul opt - Senat, un transfug de la PSD: Razvan Ionescu, fost lider al organizatiei de tineret a PDSR. La Camera Deputatilor, oferta este compusa din fostul taranist Dudu Ionescu (cu un stagiu prin partidul lui Dan Voiculescu) si fostii parlamentari PRM Alexandru Ciocalteu si Liviu Codarla. Pe langa ei, un circar precum Silviu Prigoana - cel care s-a declarat un admirator al executiilor publice din China si i-a amenintat pe politistii care i-au luat carnetul fiului sau - este de-a dreptul o speranta a viitoarei clase politice.

Stiu ca si alte partide au falitii lor. In acelasi napastuit sector 4, PSD i-a plasat pe Dan Voiculescu si Sergiu Andon, iar PNL pe Catalin Micula - o ruda a celebrului clan din Bihor. In prezent, acest Micula vegeteaza la conducerea comisiei de cultura a Camerei Deputatilor. Dar PSD si PNL stiu ca au putine sanse in Bucuresti. Protipendada liberala s-a inghesuit in sectorul 1, sub aripa primarului Chiliman. Liderii social-democrati au fugit la tara si i-au lasat aici pe alde Serban Nicolae si Oana Niculescu Mizil.

Orasul acesta are insa alte asteptari de la oamenii presedintelui (sau, cel putin, avea). Multi se intreaba daca liderul spiritual al PDL stia ce personaje vor candida la aceste alegeri, unde vor obtine voturi doar pentru ca fac parte din „partidul lui Basescu“. Stiu de pe acum care va fi raspunsul bucurestenilor: ziua de luni de dupa alegeri este libera - se sarbatoreste Ziua Nationala - asa ca multi se vor sui, vineri, in masina si se vor intoarce abia la sfarsitul unui weekend prelungit. Mesajul lor va fi: „Ei cu ei, noi cu noi“.

EvZ.