Cine se simte asigurat de unitatea nationala ar face bine sa se gandeasca mai bine. De pilda, la verii saraci pe care nu i-a mai vazut de un car de ani. Si nici nu-i va mai vedea, decat daca se incumeta sa-i caute anume in carciuma fortificata care da centrul institutional al satului natal. Sau, poate, daca se izbeste de ei, intamplator, pe o strada din Milano. De la comunisti la farsorii guvernarii PSD-PNL, unitatea nationala a camuflat patriotic garantiile subdezvoltarii si a defaimat exceptiile.

In executia guvernului PNL-PSD aceasta reteta a omorat ultima urma de trac si s-a dedat fastului. 700 de milioane de euro au fost extrasi din Buget si indrumati spre retelele electorale si partenerii de afaceri din zonele vasale. Dabuleni, comuna-centru spatial care geme sub paranoia cosmo-electorala a lui Geoana, a primit mai mult decat oricare din judetele care n-au prestat votul politic corect.

Primul efect al acestei forme de tembelism sistematizat e pervertirea totala a mecanismului electoral. Alegatorul care a votat PSD sau PNL a aflat cu aceasta ocazie ca votul lui are puterea de a saraci judetele adverse si de a inzestra naprasnic locul de bastina. Dolj contra Suceava si Suceava in exil. Ce n-au aflat alegatorii impinsi in razboiul civil bugetar e ca banii nu vor ajunge in reteaua de apa sau in tencuiala scolilor, ci vor lubrifia pistoanele mafiei locale. Alegatorul bugetat de PSD si PNL devine o fiara proguvernamentala, iar alegerile - un circ cu numere de dresura in masa. Conditia de baza a democratiei electorale, de la Iliescu citire, e indeplinita: alegatorul e o fiinta cu plosca la gat, portofelul pe frunte si votul de vanzare. Pana aici: drama umana a cetateanului indemnat la biologie si izgonit din democratia de drept individual. Dar drama abia incepe.

Integral in Coatidianul