Ca Traian Basescu e slobod la gura, stie deja o tara intreaga, ba au aflat chiar si cativa sefi de stat de pe continent. Ca ar fi insa si larg la punga, nimeni nu a depus pana acum marturie. Poate cel mult marinarii din echipajele pe care le-a condus pe mari si prin bazaruri ar putea povesti ceva despre cum se impartea castigul din blugi, Kent si videorecordere.

Dar cum pe ei nu i-a intrebat inca nimeni, Traian Basescu, ajuns comandant de tara, isi regleaza singur socotelile cu propria generozitate: „N-aveti de ce, doamna, haha, ca nu am dat de la mine!“. Asa a sunat raspunsul modest al presedintelui la multumirile pupacioase ale unei doamne profesor, la Carei, cu ocazia unei mici balaceli de multime la o zi dupa promulgarea legii lui 50%. Cand are dreptate presedintele, are dreptate. Cele 1,1 miliarde pe care le-a imprastiat dintr-o scuturare de stilou nu sunt de la el. Asa cum mai nimic din ce a agonisit sau a impartit in anii de cariera politica nu a fost de la el.

nbsp;

Sa ne amintim. Cea mai recenta generozitate prezidentiala a fost tot moca: banii cu care i s-a reconstruit casa batranei certarete din Saucesti nu erau ai lui Traian Basescu, ci ii primise si el de la sponsori generos-dezinteresati cand cu referendumul de demitere. De pleasca au venit, de pleasca s-au dus! Sau stiloul sclipitor care i-a luat ochii lui Sarkozy si pe care i l-a cedat altruist. A crezut cineva ca era din penarul personal? Nici vorba, era pe inventarul Directiei de Protocol. Nici nevoile personale nu au fost altfel satisfacute: gratis, daca se poate.

Mesele la Golden Blitz sau masinile - de la celebrul Mercedes luat suvenir de la Transporturi dupa iesirea din mandat pana la Touaregul SPP cu care se mai avanta prin defilee. Despre case, nici nu mai are rost sa amintim: istoria imobilului de la stat din Strada Mihaileanu e tipica pentru felul in care se poate profita de functie si de semnatura in folos propriu, in vreme ce povestea vilei din Otopeni are si ea miros de invarteala.

Acum presedintele nu se mai opreste din darnicia pe banii altora. „La mine vor gasi o poarta deschisa pentru a discuta si cresteri salariale. De altfel e valabil si pentru functionarii publici.“ Asa le-a dat, ieri, seful statului, pocnind din degete, spor la leafa medicilor si sperante de indexare consistenta sutelor de mii de angajati din administratie. Sa se dea cate 50 la suta fiecarei categorii, sa ajunga la toata lumea! -, asta pare sa fie deviza momentului sapata de Traian Basescu pe frontonul Palatului Cotroceni.

Daca in privinta salariilor profesorilor sau a pensiilor pentru munca grea avea cat de cat justificarea votului din Parlament, cand vine vorba despre majorarile cerute de personalul medical si de functionari nu mai are nici o acoperire. Rolul de mediator social, prevazut de Constitutie in fisa postului de presedinte, a fost periculos inlocuit de seful statului cu cel de instigator. Asigurarile date, fara nici un fundament economic, de Traian Basescu echivaleaza cu un indemn direct catre cei peste un milion de bugetari neomeniti inca sa dea buzna in Palatul Victoria, sa ia seiful in spate si sa fuga cu el. Ca doar le-a spus presedintele ca sunt banii lor!

Cotidianul