Ziua de luni a demonstrat cu prisosinta, prin doua evenimente, ca anul dinaintea alegerilor prezidentiale va fi probabil cel mai zbuciumat din ultimele doua decenii de democratie, pentru ca actualul sef al statului vrea sa intre in alegeri in forta spre a fi sigur ca tot el va fi si viitorul presedinte. Primul element - un interviu acordat de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu „Evenimentului zilei“ din care aflam, direct, fara volute specifice, ceea ce Basescu insusi sugerase: domnul presedinte isi asuma raspunderea pentru impingerea Romaniei spre anticipate.

Mai precis de atat, ca nu au decat sa mearga viitorii parlamentari din nou sa ceara votul poporului, intr-un nou scrutin, daca nu vor accepta propunerea sa de premier.

Spuneam ca e un semn de mare nerabdare pentru ca, de data asta, presedintele nici nu mai asteapta macar sa treaca alegerile pentru a vorbi despre anticipate. Acum patru ani, sa ne amintim, a deschis subiectul pe 4 ianuarie, dar macar era dupa, la douazeci si ceva de zile de la vot. Vazand probabil ca atunci nu a functionat, iteste acum in avans sperietoarea peste gardul Cotrocenilor, doar-doar s-or infiora viitorii deputati si senatori si vor inghiti pe nemestecate orice prim-ministru le va livra Presedintia. Si chiar s-ar putea sa tina tura asta, fiindca e greu de crezut ca cineva ar vota autodizolvarea dupa ce s-a chinuit si a cheltuit ca sa ajunga in Parlament.

Daca totusi nu merge cu frica, Traian Basescu e amenintat de o noua procedura de suspendare si demitere, sub acuzatia de abuz constitutional, prin incercarea de a impune un premier minoritar. O noua victimizare, o noua victorie contra Parlamentului cu ajutorul poporului, deci castig ultrapretios inaintea scrutinului prezidential din toamna. Si mai exista si a treia varianta, tot castigatoare pentru Basescu: demisia. O retragere a actualului presedinte, motivata de opozitia ticaloasa a Legislativului la propunerile sale de alcatuire a unui cabinet, l-ar ajuta teribil pe Traian Basescu. Alegeri prezidentiale anticipate ar insemna conservarea unui capital de popularitate inca ridicat (pe care un an de crize economice si politice l-ar eroda inevitabil) si aruncarea pe nepregatite a contracandidatilor intr-o batalie electorala pe care o asteptau abia la final de an.

Al doilea element-surpriza al zilei de ieri, despre care vorbeam la inceput, este confirmarea, obtinuta de colegii de la Cotidianul, ca la Cotroceni s-a pregatit proiectul unei Constitutii de republica prezidential-autoritara. Atributiile de dizolvare a Parlamentului sau cele de control asupra numirilor din Guvern, introduse printre amendamentele la Legea fundamentala, evident ca nu au nici cea mai mica sansa sa treaca de votul Parlamentului, oricare ar fi majoritatea. Si asta o stie si Traian Basescu. Asa ca zisele modificari sunt puse pe hartie cu acelasi scop de a baga spaima-n burjui: nu votati guvernul pe care vi-l indic eu, chem poporul la un referendum, sa va forteze sa schimbati Constitutia!

Asa stand lucrurile, daca toate se invart in jurul aceleiasi obsesii, nu ar fi mai simplu ca dl presedinte sa dea un decret prin care sa precizeze clar ca alegerile anticipate, atat parlamentare, cat si prezidentiale, se desfasoara fix la aceeasi data cu cele la termen?

Cotidianul