Presedintele a afirmat ca doreste un executiv care sa aiba sustinerea a 60-70% din parlament, acesta fiind raspunsul politic adecvat la criza economica. Singura combinatie care ar indeplini un astfel de criteriu numeric ar fi una intre PSD si PDL, eventual impreuna cu UDMR. Basescu pare ca a pregatit deja un premier - nu, in niciun caz Mircea Geoana! - care sa beneficieze de o buna parte din voturile viitorilor deputati si senatori PSD.

Sunt insa perfect de acord cu fostul comentator Sever Voinescu, cel care acum candideaza pentru formatiunea de suflet a lui Basescu, ca o combinatie intre PSD si PDL este „duhnitoare“. Voinescu stie ca risca atunci cand face o astfel de afirmatie. In partidul sau sunt numerosi lideri care abia asteapta sa revina la guvernare, chiar si alaturi de partidul lui Mircea Geoana si Ion Iliescu. La nivel declarativ, democrat-liberalii lui Boc sunt un adversar inversunat al social-democratilor. Dar lucrurile se vor schimba dupa alegeri, cand obiectivul liderilor PDL va fi sa ajunga, intr-o forma sau alta, la putere.

Oamenii lui Boc au deja o istorie de aliante dubioase. In Consiliul Municipal Bucuresti, au mers alaturi de echipa lui Gigi Becali. In Senat, i-au oferit lui Vadim Tudor un post de vicepresedinte. In toate aceste situatii, PDL a ignorat oprobiul propriului electorat doar pentru a realiza interesele private ale unor lideri de partid.

Citeste editorialul integral:

EvZ.