Ar folosi in primul rand social-democratilor care au stat patru ani in opozitie si care nu mai au nici resurse, nici rabdare sa mai astepte urmatoarele alegeri. Ar folosi, de fapt, mai ales baronilor PSD, care au nevoie de aliati si prieteni in viitorul guvern, pentru a-si putea mentine influenta in judetele pe care le domina. Ar folosi in acelasi timp clientilor si creditorilor PSD care au finantat si sustinut partidul in campania electorala si care fac acum presiuni pentru a-si recupera investitiile facute.

O alianta de guvernare intre PSD si PD-L ar putea avea insa si efecte terapeutice asupra social-democratilor, daca acestia sunt de acord sa accepte pentru a intra la guvernare standardele anticoruptie ale presedintelui Basescu. Cu alte cuvinte, PSD s-ar putea curata partial, mai mult de nevoie decat de voie, aruncandu-si peste bord resturile DNA si Antenele conservatorilor, ascunzandu-si luxul si revenind, macar de ochii lumii, la mentalitatea sindicalista a stangii.

De altfel, ieri, in vreme ce aranjorii social-democrati faceau scenarii de intrare la guvernare alaturi de PD-L, Adrian Nastase era audiat de procurorii anticoruptie "pentru infractiuni de drept comun", dupa cum a explicat seful DNA. Paralelismul intamplarilor sugereaza intr-un fel si directia in care s-ar putea indrepta lucrurile. O alianta PSD-PD-L i-ar putea fi de folos pe termen scurt si presedintelui Traian Basescu, daca se gandeste sa renunte la politica principiilor si sa se intoarca la pragmatismul ecuatiilor bazate pe interes.

Fiindca o coalitie de guvernare de acest fel ar putea fi negociata nu doar in functie de criza economica grava care incepe sa se abata, ci eventual si de sustinerea unui candidat comun la alegerile prezidentiale de anul viitor. Pe de alta parte, chiar daca PSD ar vrea sa aiba propriul candidat, acestuia s-ar putea sa nu-i priasca eventuala intrare la guvernare alaturi de PD-L. Presedintele ar putea iesi in avantaj, indiferent de variantele de lucru, numai daca ar aduce la guvernare doar partea tehnocrat-sanatoasa a acestui partid.

Citeste editorialul integral:

Romania libera