Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan mai ales pentru ca acesta este foarte loial, loialitate demonstrata public ultima data in 2004, cand s-a retras din cursa prezidentiala in favoarea actualului presedinte, cotat cu mai multe sanse. Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan pentru ca este un om de cuvant, aducandu-si aminte inclusiv de intamplarile din 1991, cand Stolojan a preluat fotoliul de premier intr-o situatie de criza, cu mandatul de a pregati alegerile din 1992, la care – asa cum promisese – nu a candidat, desi era foarte popular.

Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan pentru fotoliul de premier nu doar fiindca este un tehnocrat care se pricepe sa gestioneze situatiile complicate, ci si fiindca a trecut prin toate cele trei formatiuni romanesti ramase in Parlament. Altfel spus, ii cunoaste bine pe toti liderii politici autohtoni si stie cum sa intinda mana fiecaruia dintre ei. Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan nu doar fiindca se poate baza pe el, ci mai ales pentru ca intre cei doi nu exista o competitie politica.

Pentru ca Stolojan nu va deveni niciodata concurentul presedintelui, pentru ca Stolojan nu va putea controla niciodata partidul prezidential, pentru ca Stolojan nu va putea niciodata sa-l puna in umbra pe seful statului. Traian Basescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan premier nu doar pentru a-si plati datoria morala pe care o are din 2004, ci si fiindca cei doi se pot intelege. Compatibilitatea lor, verificata in campania electorala de acum patru ani, se bazeaza nu doar pe amicitie, ci si pe o evolutie politica similara.

Citeste editorialul integral:

Romania libera