In editorialul Gheorghe Apostol si avatarurile stalinismului romanesc, Vladimir Tismaneanu afirma ca Gheorghe Apostol a fost unul dintre putinii adversari deschisi ai lui Ceausescu din conducerea PCR. Nu a facut-o hiperbolic si retroactiv precum atatia altii. Avem, gratie lui Ion Jianu, neobosit jurnalist si autor al unor remarcabile convorbiri cu personalitati politice si culturale, un important volum-document „Gheorghe Apostol si Scrisoarea celor sase“, aparut la Editura Curtea Veche. Este vorba despre un lung interviu cu Gheorghe Apostol, realizat in 1990 (astazi, la 95 de ani, este un ultim mohican al vechii garzi staliniste). Intrebarile lui Ion Jianu il provoaca pe fostul militant sa-si spuna transant punctul de vedere deopotriva despre experimentul comunist, ca si despre atat de straniul si pentru multi dintre noi exasperantul inceput al postcomunismului. Daca pentru cei care criticam FSN-ul si pe Ion Iliescu era vorba despre o tentativa de restauratie criptocomunista (spre a relua termenul utilizat de Corneliu Coposu), pe Gh. Apostol il deranja chiar si simulacrul de ruptura cu comunismul profesat de grupul Iliescu-Roman-Brucan. (Integral in EvZ)

Cristian Teodorescu, in Victoria mainii moarte a Romaniei, sustine ca acea coplesitoare senzatie de farsa pe care a avut-o luni, la votarea Guvernului, n-a fost depasita decat de prestatia protagonistilor, Geoana si Boc, care nu pareau sa-si fi studiat destul rolurile. Triumful castigatorului la Loto, care se mira ca nu pluteste de fericire, se citea pe figura oricum mirata a lui Geoana, cand in Parlament s-au oprit gratarele, la semnul lui. Crancena sa mediocritate a inflorit luni, pe masura ce Geoana se dumerea ca a ajuns al doilea om in stat, in locul inubliabilului Nicu Vacaroiu. Daca el ar fi fost cel care a tras sforile sa ajunga in aceasta functie, cum-necum, i-ar fi trebuit recunoscut acest merit, dar, pana si de aceasta data, pentru el au gandit altii. (Integral in Cotidianul)

Sabina Fati, in editorialul Darul de Craciun al presedintelui, spune ca presedintele ne-a facut cadou de Craciun un guvern "reformist", care "ar putea moderniza Romania". Traian Basescu ar vrea sa ne convinga ca un executiv format din locotenentii lui Nastase, baronii PDL si tinerele sperante promovate de el insusi ar putea nu doar sa scoata tara din criza, ci si sa "reformeze institutiile" statului. Presedintele nu-si arata public stanjeneala fata de valetii care l-au servit pe Adrian Nastase in perioada 2000-2004 in cel mai corupt guvern postdecembrist si nici fata de liderii PDL care s-au autopromovat in Executiv, Blaga, Berceanu, Videanu, desi au ratat obiective importante la alegerile locale. Vasile Blaga a fost primul candidat de dreapta care a pierdut Primaria Capitalei, dupa ce Adriean Videanu i-a convins pe bucuresteni ca el prefera vacantele exotice, bordurile si afacerile cu liberali in locul treburilor plictisitoare, dar urgente pentru care fusese ales. (Integral in Romania libera)