Liderul liberal Crin Antonescu sustine ca PNL ar fi "obiectul de activitate" al ANI si DNA: "Vedem cum pare, dar pare cu tarie ca pe scena politica obiect de activitate pentru ANI, DNA si pentru altii nu mai este decat PNL, atat, clar. Foarte bine, daca in PNL sunt oameni care au probleme, sa fie cercetati, sa fie judecati, sa fie dovediti. Eu nu ii pot socoti si nu ii socotesc vinovati, pana cand nu sunt definitiv dovediti vinovati si nu pot sa nu constat faptul ca aceste institutii au tinta."

"Cand spun asta nu spun , nu, spun . Or, institutiile acestea nu dau raspunsuri, eu asta vreau, vreau sa imi dea raspunsuri', a declarat Crin Antonescu duminica seara, la Digi Tv, potrivit Agerpres.

El a precizat ca in calitatea sa de presedinte al Senatului a putut sa vada dosarul lui Varujan Vosganian, care urmeaza sa fie analizat si de Comisia juridica, insa din acesta nu ar fi reiesit ca ministrul Economiei ar fi facut ceva pe "ascuns".

"A venit dosarul, eu m-am uitat pe el, pentru ca sunt presedinte de Senat, este si normal, am avut un Birou Permanent, l-am dat Comisiei juridice. Asteptam analiza comisiei. (...) Pe acest dosar m-am uitat, avem o acuzatie de la cap la coada pe o decizie de oportunitate, nu de legalitate, o decizie nu luata pe ascuns de Varujan Vosganian si probabil ca este valabil si in cazul lui Videanu. Eu am citit partea referitoare la Varujan Vosganian in vazul lumii, cu decizii de guvern, cu avize de la toata lumea, inclusiv de la secretarul de stat de la Justitie, actualul sef al DIICOT, doamna Bica. Nu exista nicio convorbire telefonica a lui Varujan Vosganian sau despre Varujan Vosganian. Comisia juridica va vedea", a afirmat Crin Antonescu.

Referindu-se la Ovidiu Silaghi, presedintele Senatului a spus ca acesta pana la proba contrara 'este perfect nevinovat' si este un cetatean cu toate drepturile.

Liderul PNL a mai sustinut ca potrivit listelor de la Autoritatea Electorala Permanenta, era dreptul lui Ovidiu Silaghi sa devina europarlamentar, datorita pozitiei din listele de la alegeri. "Nu partidul s-a gandit . Silaghi urma, intamplator (n.r. - pe liste)", a explicat Antonescu.

  • Mecanism pentru limitarea ordonantelor de urgenta

Crin Antonescu a mai declarat duminica seara la Digi 24 ca doreste realizarea unui mecanism la nivel parlamentar pentru limitarea ordonantelor de urgenta emise de Guvern.

"Un mecanism pentru limitarea ordonantelor de urgenta - pentru ca aici se naste o tensiune si o disputa in care nimeni nu este vinovat sau toti sunt vinovati si trebuie sa o reglementam. Guvernul are tendinta naturala, orice guvern, de a da cat mai multe ordonante de guvern. Guvernul are, natural, tendinta de rezolva, pentru ca el rezolva probleme practice, ordonantele avand avantajul ca nu se mai discuta, deci sunt cum vrea guvernul si ca intra in vigoare, fac efecte imediate. Vrem sa le limitam", a afirmat Antonescu.

Referindu-se la modificarea regulamentului Senatului, el a spus ca incepand din saptamana care urmeaza spera sa aiba discutii cu liderii de grupuri parlamentare in aceasta privinta. "Doresc sa discut acest proiect, sper ca incepand de maine, sa vedem cum avem timp, daca nu, din zilele urmatoare, cu liderii celorlalte grupuri parlamentare. Eu incerc sa caut un proiect de consens, pentru ca este foarte important, in fond, rolul opozitiei, sa spunem asa, este intarit in acest proiect si formula cu trei saptamani de lucru de luni pana joi macar sau pana vineri, in Parlament, in plen si comisii si o saptamana in teritoriu este luat dupa modelul european. Exista aceasta formula acolo, voturile sunt concentrate in sesiuni de vot, in felul acesta cred ca ne putem organiza mai bine. (...) Mai sunt niste chestiuni importante care sa raspunda unei nevoie de echilibrare a Legislativului cu Executivul", a spus presedintele Senatului.

El a mai adaugat ca are in vedere la modificarea regulamentului Camerei superioare a Parlamentului ca in fiecare luna premierul sa poata veni sa discute si sa raspunda intrebarilor senatorilor.

"Vrea si primul-ministru. I-am spus intentia mea, nu are absolut nimic impotriva si nici nu ar avea motive. Sa fie asa-numita 'ora a primului-ministru'. O data pe luna, un spatiu de doua ore, trei ore, cat este nevoie, unde parlamentarii sa intrebe iar primul-ministru sa raspunda", a explicat presedintele Senatului.

Intrebat cum va reglementa chestiunea absentelor parlamentarilor de la comisii, Antonescu a declarat ca aceasta problema se poate rezolva in cadrul disciplinei de partid, dar si la nivel regulamentar. "Pe de alta parte, nu au ce face Camerele, pentru ca nu pot lua mandatul cuiva la un numar de absente...", a incheiat Crin Antonescu.

  • Crin Antonescu: L-as numi pe Basescu premier

Crin Antonescu a mai declarat duminica la Digi TV ca in cazul in care ar deveni presedinte al Romaniei iar la alegerile parlamentare partidul sau "partidele" lui Traian Basescu ar castiga alegerile, l-ar desemna pe acesta premier. Intrebat daca in scenariul potrivit caruia ar deveni presedinte al Romaniei, l-ar numi premier pe Traian Basescu, liderul PNL a raspuns: "Da. Daca partidul sau partidele domniei sale castiga niste alegeri."

Pe de alta parte, Crin Antonescu a exclus posibilitatea ca PSD sa formeze o alta majoritate parlamentara din care sa nu faca parte PNL: "Ar fi o prostie atat de mare, incat eu nu pot sa banui pe nimeni, nici pe Victor Ponta, nici pe cel mai putin prietenos dintre PSD-isti de asa ceva. Pentru ca si daca ai putea incropi o majoritate de 52%, ca mai mult nu au cum sa stranga, daca iau asa, cu toptanul, minoritati si asa mai departe, nu poti da o majoritate legitima de 70% cu un partid serios si care este bun partener pe o adunatura de 52% care sa ramana la mana stim noi cui", a spus Antonescu.