Presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a contrat dur pe premierul Victor Ponta pe marginea candidatului USL la presedintie, afirmand ca PSD "nu are guvernul de acasa" si il si liberalilor din cand in cand, precizand ca refuza postura de "papusa" pe care social-democratii o pun sau nu la presedintie dupa bunul plac.

"Daca eu in 2014 sunt in situatia unui fel de obiect, de papusa, pe care daca vrea il pune PSD, daca nu, nu, atunci nici nu mai candidez. Daca as fi in 2014 in situatia sa depind de bunavointa PSD sau a cuiva din PNL nu mai candidez. Presedintia Romaniei e decisa de cetateni", a spus el, intr-o interventie telefonica la B1 TV, dupa ce Ponta declarase ca Antonescu lasa impresia ca nu-si mai doreste sprijinul PSD pentru alegerile prezidentiale.

Acesta a precizat ca "de vreo sase luni in fiecare zi avem discutii, acum s-a dat liber, a iesit dl Rus din barlog, a comentat, a amenintat" afirmand ca le-a transmis social-democratilor: "Vreti sa ma sustineti - bine. Nu vreti - am si spus politicos, asa, stramosesc, sanatate, multumim pentru colaborare, la revedere".

Acesta a subliniat ca nu se teme pentru candidatura sa la cea mai inalta functie din stat, in conditiile in care, daca i-ar fi fost teama, nici macar nu ar fi existat discutia despre Rosia Montana.

"Daca dl Rus, dl Sarbu, si dl Ponta insusi au impresia ca eu am sa spun mai putin ce cred doar de teama ca nu or sa ma mai sustina la presedintie se inseala foarte tare. Deocamdata noi il sustinem pe dl Ponta, nu el pe noi.

Sigur ca e nevoie de colaborare, dl Ponta nu are guvernul de acasa, nu are dl Rus presedintia de acasa si din bunavointa ni le mai dau si noua din cand in cand", a comentat Antonescu.

Liderul PNL a precizat, la intrebarile moderatorilor, ca liberalii pot fi scosi de la guvernare, in conditiile in care premirul poate revoca toti ministrii liberali, dar asta "ar insemna retragerea PNL de la guvernare si un alt guvern, cu alta majoritate".

"E o ipoteza teoretica pe care sper sa nu mi-o puneti in carca. (...) Nu cred ca suntem deloc pe loc pe teritoriul macar al probabilului. Nimeni nu a pus aceasta problema", a sustinut el.

Crin Antonescu a avertizat insa ca "PNL nu e tolerat la guvernare": "Liberalii nu sunt, cum cred baietii lui Ghita, Ciutacu si astia, angajatii lui Ponta si maine ii da afara".

In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, Antonescu a precizat din nou ca nu intelege supararea lui Victor Ponta dupa anuntul potrivit caruia PNL nu va vota legea.

"El insusi anunta ca nu voteaza acest proiect, nu are cum sa fie surprins decat eventual placut cand PNL anunta ca voteaza asa cum voteaza si domnia sa", a mentionat acesta.

Presedintele PNL s-a declarat de acord cu Traian Basescu in ceea ce priveste existenta unor posibile probleme de constitutionalitate in proiectul de lege: "(...) am indoieli si primele indoieli imi sunt date chiar in comentariile ministrului Justitiei, care califica drept suspecte de viciul neconstitutionalitatii cateva dintre prevederi".

Solutia ar fi, spune Crin Antonescu, retragerea proiectului (asa cum a cerut si Traian Basescu, n.r.).

"Asa ceva nu se preteaza ca un proiect de lege - nu pot eu ca deputat sa asum ca din punct de vedere al standardelor de mediu exploatarea e in regula. Mie vine si imi povesteste ministrul Mediului, eu trebuie sa il cred. Pai atunci nu e mai simplu ca ministrul Mediului, impreuna cu tot guvernul, sa-si asume raspunderea? Nu suntem experti", a argumentat el.

Intrebat de ce nu isi asuma Victor Ponta proiectul, Antonescu a raspuns: "Sincer, nu stiu. Daca initial am putut sa-l banuiesc de o jena electorala, tambalaul de factura ecologista il facuse dl Ponta personal si PSD in campania electorala, acum nu mai sta in picioare nici explicatia asta, e evident ca vrea proiectul, salveaza mineri, de parca ar fi ostatici la teroristi, sincer raspunsul meu e nu stiu".

Crin Antonescu nu se considera vinovat pentru disputele din USL: "Eu am iesit foarte senin si am spus ca nu votam proiectul, fara niciun atac la adresa premierului. Dupa asta, dl Ponta a venit si palid a declarat proiectul mort si ingropat, fara niciun motiv, nu aveam noi 55% din parlament".

Liderul liberalilor a dezmintit insa eventualitatea unui tandem cu Traian Basescu sau o colaborare cu celelalte partide de dreapta de pe spectrul politic.