Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca premierul Victor Ponta a propus patru functii de vicepremier in Guvern, din care una sa fie preluata de liderul PC si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aratand ca nu a fost de acord cu aceasta propunere.

"Este adevarat. Pot confirma acest lucru pentru ca insusi dl Ponta l-a spus", a afirmat Antonescu, intrebat daca premierul Victor Ponta a propus o a patra functie de viceprim-ministru pentru Daniel Constantin, relateaza Agerpres.

El a confirmat ca s-a opus acestei idei. Antonescu a mai spus ca liderii USL au fost, marti, foarte aproape de a incheia un acord in cadrul sedintei USL pe marginea structurii Guvernului.

"Am fost foarte aproape de momentul acela si il doream toti ca dl Ponta, noi toti sa iesim sa spunem ca este in regula ca acordul s-a incheiat, aceasta este formula, luni sau cand ar fi fost proxima ocazie solicitam Camerelor convocarea sedintei reunite si venim in Parlament. S-a intamplat ca nu am ajuns la acest acord. Anumite elemente din el nu fac inca obiectul consensului. Am convenit si cu dl Ponta si cu cei care au participat la aceasta discutie de aceasta data reprezentanti ai tuturor partidelor din coalitie sa nu intram pana nu incheiem aceasta discutie in detaliile acesteia", a afirmat liderul PNL.

El a precizat ca in ceea ce-l priveste pe Klaus Iohannis nu exista probleme in USL, acesta urmand sa fie ministru de Interne si vicepremier care va coordona zona economica.

Antonescu: Nu acceptam vicepremier pentru PC cu Daniel Constantin, e o devalorizare a functiei

Antonescu a mai declarat, la Realitatea TV, ca PNL se va opune in continuare propunerii premierului Victor Ponta ca PC sa obtina o pozitie de vicepremier, precizand ca ar fi o devalorizare a functiei si nu e posibil ca Daniel Constantin sa fie pe aceeasi pozitie cu Klaus Iohannis.

"Domnul prim-ministru a motivat nevoia de a avea cate un vicepremier de la fiecare partid pentru ca sa discute cu dansii la Guvern decizii guvernamentale, adica sa stie pozitia fiecarui partid. Perfect de acord, acest lucru se poate face cu presedintele PC, Daniel Constantin, intr-un comitet de cinci in care avem prim-ministru, trei viceprim-ministri si presedintele celuilalt partid, nu calitatea de vicepremier iti confera dreptul de a participa la aceasta discutie si de a-ti expune pozitia partidului tau", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

Liderul PNL a precizat ca liberalii nu se "cramponeaza" de problema pozitiei de vicepremier pentru PC.

"Nu e un lucru de gluma, nu ne jucam cu nasturi, nu suntem fabrica de vicepremieri. Vicepremierii in structura unui Guvern au fie destinatia administrativa, in sensul de a facilita munca de coordonare generala a prim-ministrului, coordonand anumite ministere. Sigur, totul sub comanda prim-ministrului, dar ajutandu-l in munca sa. Fie sunt simbolice, reflectand componente politice semnificative din acel Guvern", a declarat Antonescu.

El a mentionat ca presedintele UNPR, Gabriel Oprea, se afla in pozitia de vicepremier chiar daca nu are portofoliu printr-o conventie politica de la momentul conturarii Guvernului.

Liderul PNL a mentionat ca UNPR este un "partid ceva mai real, mai serios decat PC".

"Nu are nicio explicatie ca PC sa ofere si el un vicepremier asa cum ofera PNL si ofera PSD. Deschis o spun, asta ar inseamna un soi de inflatie, o devalorizare a functiei vicepremierului in acest Guvern, si nu se poate ca noul Guvern sa debuteze prin intrarea in functia de vicepremier de mana a lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin. Asa ceva nu se poate (...)", a mentionat Antonescu.

El a precizat ca in cazul celorlalte propuneri facute de Victor Ponta, legate de functionarea Guvernului, nu exista o impotrivire din partea PNL.

"Nu ne cramponam in a-i face vreun necaz lui Daniel Constantin, pentru ca nu treaba lui Daniel Constantin in viata sa devina vicepremier, in Guvernul asta. In altul poate sa devina premier cand o fi, presedinte, secretar general al ONU. Dar in acest Guvern, noi nu ne batem joc de functia de vicepremier", a mai sustinut Antonescu.

Alte declaratii:

  • Am o non-relatie cu Dan Voiculescu. Am avut o relatie civilizata, niciodata apropiata. Daca asta este raceala, puteti sa-i spuneti raceala
  • Sub dictarea vocii prezidentiale care, din motive strict propagandistice, cam ieftine dar de succes, povestile cu Vantu, cu Voiculescu, cu Patriciu, USL a fost plasat cu forta, absolut aberant, sub egida dlui Dan Voiculescu, domn Dan Voiculescu care a avut un rol restrans si as spune destul de marginal, fara a dori sa jignesc pe cineva, in constituirea acestei uniuni, care inseamna PNL plus PSD si asociatii
  • Nu-i problema mea care e relatia dintre Dan Voiculescu si Victor Ponta (...) daca are o relatie fierbinte cu dl Dan Voiculescu, chiar nu este treaba mea, dar nu in USL. In USL ramanem fiecare cu statutul, cu statura si cu tot ce avem. Nu am din punctul acesta de vedere de ce sa ma preocup cum este relatia
  • Victor Ponta tocmai spunea ca sunt prieten cu altcineva si eram bulversat, care prieten? Nu sunt prieten cu Traian Basescu. Nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta. Cu Victor Ponta sunt insa asociat politic, in vazul intregii lumi si am toata hotararea sa fac tot ce se poate ca sa ducem la capat aceasta alianta Declaratia premierului a fost una de iritare si cam grosiera.
  • Am inghitit toate aceste provocari la vedere, timp de un an de zile, pentru ca mi se pare ca trebuie sa luptam pana la ultima picatura pentru a face ceva cu acest colos de coalitie. In momentul in care nu vom mai putea realiza binele promis atunci s-a terminat cu USL-ul
  • Intrebat daca este dezamagit de Victor Ponta in acest an jumate: Probabil ca exista dezamagiri si impliniri de ambele parti, dar nu e cazul acum sa facem o analiza
  • Sansa unei astfel de coalitii atat de puternice apare in politica o data la 20-30 de ani. De aici dezamagirea uriasa cand nu facem tot ce putem
  • Despre acciza pe carburanti: Nu stiu ce se va intampla cu acciza. Sper ca Nicolaescu va oferi mai multa comunicare. E un ministru foarte capabil si a dovedit-o in fruntea Ministerului Sanatatii. Institutia medicului de familie i se datoreaza, a avut acum o atitudine curajoasa in cazul Institutlui Cantacuzino
  • Chitoiu a fost un excelent ministru, a muncit mult, dar nu a comunicat asa de bine