"Din punctul meu de vedere USL-ul se va reface daca va exista o alta formula, daca Crin Antonescu nu va mai fi presedintele PNL. Pentru noi varianta cea mai buna e refacerea USL", a declarat duminica seara premierul Victor Ponta la Romania Tv. Chestionat pe tema candidatului PSD la alegerile prezidentiale, Ponta a spus ca nu exclude candidatura sa, insa in cazul unei refaceri a USL "dupa 25 mai (alegerile europarlamentare)" premierul spune ca unul dintre partide ar da candidatul la prezidentiale, iar celalalt primul ministru. Premierul mai spune ca fostul liberal Calin Popescu Tariceanu este un posibil candidat si ca, din punctul sau de vedere, Mugur Isarescu ar fi un bun presedinte, insa doreste sa isi continue mandatul la BNR.

Victor Ponta la RTVFoto: Captura RomaniaTV

Ponta despre gratieri: "Cel putin despre Gica Popescu imi mentin parerea ca ar trebui gratiat. Daca as fi presedinte, categoric l-as gratia. Despre Gigi Becali: Principalul lucru in interesul societatii e recuperarea unor prejudicii, nu a tine niste oameni in regimul penitenciar, si asa supra-aglomerat. Cred ca acolo unde poate fi aplicat gestul de clementa... Atentie, gratierea individiuala e prevazuta de Constitutie, altfel nu am mai vorbi despre ea. "

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

Cat voi fi prim-ministru, niciodata nu voi considera ca o echilibrare a bugetului se face prin taierea pensiilor. Dupa experienta 2010, pentru mine cel putin, cat voi face politica - sigur ca in momente dificile trebuie sa tai de undeva, sa cresti taxe - dar nu voi taia de la pensii.

Poate 2014 e un an tulburat de alegeri, dar cred in continare ca daca facem o noua lege a salarizarii, cel mai important principiu e sa realizam o apropiere a celui mai mic de cel mai mare salariu in sectorul bugetar. Principiul propus de mine e 1 la 7. E nevoie de sprijin politic si sa nu cada legea la Curtea Constitutionala.

Au ramas probleme cu sporuri foarte mari in companiile de stat, in institutiile publice nu mai e cazul. La functionarii care lucreaza cu fonduri europene e o problema - ori il platesti bine, ori iti pleaca in alta parte. Mai ales ca poti plati din fonduri europene.

Traian Basescu si-a creat un regim de influente oculte - nu directe - de a reusit sa ramana in functie dupa 2012. Ne-am si impuns cand ne-am vazut ultima data, la bilantul MApN. A si zis: Primul ministru se bucura ca e ultimul bilant la care particip. Si i-am raspuns: Da, ma bucur foarte tare.

Sansa Romaniei e de a avea un presedinte si un prim-ministru care sa colaboreze, nu sa se pandeasca reciproc. Eu avand treaba nu am timp, insa Traian Basescu ma urmareste.

Presedintele nu mai poate fi oricine, ca mai sunt 6 luni. Lista este foarte scurta.

USL avea un candidat foarte clar, pe domnul Antonescu. Nu eram pregatiti pentru ruptura aceasta. Dupa 25 mai, dupa europarlamentare, vom vedea. Din punctul meu de vedere USL-ul se va reface daca va exista o alta formula, daca Crin Antonescu nu va mai fi presedintele PNL. Pentru noi varianta cea mai buna e refacerea USL.

Ce de dreapta e domnul Basescu, cand era la socialisti inaintea mea? Eu ma consider un om de centru stanga foarte spre centru.

Doamna Udrea cred ca va fi candidatul regimului Basescu la prezidentiale.

Dupa 1 aprilie la unii dintre romani va creste pretul gazului, la altii va scadea. Daca nu ma insel, la cei care sunt la E.ON va scadea.

E foarte clar ca orice dependenta de gazul din Rusia nu e un lucru bun.

Romania are cam 75% din necesar din resurse interne, insa daca va uitati in jur dependenta altor tari e cam de 100%.

Despre acciza la carburanti - e usor sa arunci cu vorbe, toate taxele jos! Insa realitatea nu tine cont de vorbe, e nevoie de bani la buget. Ar fi o gaura de 1,8 miliarde lei daca scot acciza.

Pot sa spun: nu mai aplicam acciza. Gasim de unde sa luam 1,8 miliarde. Dar ar trebui s-o punem de la anul. Pentru ca nu poti sa iei bani europeni daca nu poti sa asiguri co-finantare.

Unde a avut dreptate domnul Basescu: efectul asupra transportatorilor de marfuri. Am stat de vorba cu ei si mi-au spus: domne e posibil sa alimentam mai mult in Ungaria. Miercuri vom adopta actul normativ: din 7 eurocenti, 3 ii da transportatorul si 4 ii da Guvernul inapoi trimestrial. Asa ii incurajam si pe cei care iau facturi.

Despre ziua de 2 mai libera: In urma presiunilor la care am fost supus probabil ca voi ceda. Probabil vom decide in sedinta de Guvern sa fie zi libera si sa se recupereze.

Intrebat daca il vede pe Traian Basescu dupa gratii: Nu pot sa ma pronunt. Imi este adversar politic, dar nu pot sa ma pronunt. Nu regret ca am semnat pactul de coabitare.

Nu l-as desemnat niciodata prim ministru pe Traian Basescu. Cred ca va regreta toata viata ca m-a desemnat.

Reducerea CAS cu 5% are sanse foarte mari, dar nu-mi place asaltul asta populist. Liberalii au fost cu mine in Guvern, au fost la negocierile cu FMI. Stiu foarte bine ca nu s-a putut face la 1 ianuarie, dar este un obiectiv pentru 2014. E un obiectiv care poate fi realizat, dar nu inainte de vizita FMI si CE.

Autostrada Comarnic - Brasov: in perioada asta trebuie semnat contractul. La Sibiu-Pitesti anul asta reactualizarea studiului de fezabilitate.