Sansele moratoriului propus de presedintele Traian Basescu sunt "minime, in raport cu reactia liderilor PSD si PNL", a declarat la RFI vice-presedintele PDL, Valeriu Stoica. El precizeaza ca "reintoarcerea la subiectul Roberta Anastase inseamna de fapt refuzul moratoriului". Reactiile Opozitiei sunt "previzibile" pentru ca "obsesia anti-Basescu e vizibila in continuare in aceste mesaje", a declarat democrat-liberalul. Stoica sustine si ca "o apropiere intre PDL si PNL e posibila".

Descarca fisierul audio in format MP3

"Reactiile Opozitiei sunt previzibile. Nu e nimic nou, din pacate, pentru ca obsesia anti-Basescu e vizibila in continuare in aceste mesaje. Propunerea presedintelui este rezonabila. Cata vreme acordarea urmatoarei transe de la FMI depinde de realizarea unor obiective legislative, atunci a fost fireasca interventia presedintelui, de a propune partidelor politice o suspendare temporara a luptei partizane in Parlament", spune vicepresedintele PDL.

"Daca toata lumea ar avea bunul simt politic, daca aceste chestiuni ar fi judecate in termeni rationali si nu in termeni pasionali, ar trebui ca acest moratoriu sa se produca. Nu imi pierd inca speranta, pentru ca dincolo de obsesia anti-Basescu, cred ca si in PNL si in PSD sunt oameni politici rationali, oameni care inteleg ce se intampla in momentul de fata in lume, in Europa si in Romania. Nu exista o absoluta imposibilitate ca acest moratoriu sa fie acceptat. E adevarat ca sansele sunt minime, in raport cu reactia liderilor PSD si PNL. Sper ca in perioada urmatoare si Crin Antonescu si Victor Ponta vor aborda rational aceasta problema", continua Valeriu Stoica.

"Subiectul Roberta Anastase face parte din mijloacele de lupta partizana, pe care le promoveaza Opozitia. Or ideea de moratoriu presupune tocmai suspendarea acestei lupte partizane, pentru o perioada de timp. Reintoarcerea la subiectul Roberta Anastase inseamna de fapt refuzul moratoriului", crede Stoica.

O apropiere intre PDL si PNL e posibila

Pe de alta parte. Stoica afirma ca semnalele PNL de detasare de PSD sunt foarte bune. Acesta a declarat ca o apropiere intre PDL si PNL e posibila in timp. "Eu sunt optimist in continuare si daca ati urmarit discursul lui Crin Antonescu, in ultimul timp, cred ca ati observat unele tendinte de desprindere de PSD in acest discurs. Aceste semnale de detasare de PSD sunt foarte bune. Dincolo de faptul ca se pastreaza aceeasi virulenta anti-Basescu in discursul unor lideri PNL, cred ca relatia dintre cele doua partide se schimba treptat si am convingerea ca in timp este posibila o apropiere intre PDL si PNL.

Formula politica a acestei apropieri e dificil de prezis in momentul de fata, dar cred ca e nevoie si de o colaborare la nivel personal in Parlament, intre membrii celor doua partide si de niste proiecte punctuale, in care cele doua partide sa colaboreze, sa-si verifice increderea reciproca si daca se reface increderea reciproca, este posibil un pas mai departe catre o formula politica de apropiere in perioada urmatoare", declara Valeriu Stoica.

Descarca fisierul audio in format MP3