Rep: Care este reactia dumneavostra la decizia guvernului olandez de a nu sustine aderarea Romaniei si a Bulgariei acum la Spatiul Schengen?

TB : Guvernul olandez este minoritar de dreapta si sustinut de extrema dreapta ; acest guvern este deci foarte ferm in ceea ce priveste extinderea UE si controlul frontierelor externe Schengen. Aceasta este intr-adevar exigenta partidului de extrema dreapta care sustine guvernul . Asa ca aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a fost refuzata de guvernul olandez din cauza coruptiei de la vami si din cauza fricii ca aceste frontiere noi ale Spatiului Schengen ar putea fi nesigure.

Rep: Dar faptul ca mai multe camioane olandeze cu flori au fost oprite la vama romana din cauza suspiciunilor privind existenta unei bacterii nu arata ca dimpotriva sistemul functioneaza si ca frontierele nu sint nesigure ?

TB : Da, s-ar zice ca vama romana sau chiar si cea bulgara functioneaza perfect cand este vorba de lalelele olandeze. "Mie mi se pare ca s-a pornit un 'razboi al lalelelor'. Refuzul olandezilor de a vedea un progres in situatia romana isi gaseste imediat raspunsul printr-un alt refuz. Si iata cum se sfarama unitatea europeana, iata cum se face ca sistemul se gripeaza". Trebuie spus, pe de alta parte, ca extinderea UE s-a petrecut prea repede, din 2004 si ca poate am fi putut astepta, macar cu Bulgaria.

Interviu integral pe RFI.ro