Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la TVR INFO ca intiativa anului pregatitor la universitate pentru cei care nu au luat BAC-ul vizeaza mii de tineri, care altfel ar putea cadea prada etnobotanicelor.

Ecaterina AndronescuFoto: AGERPRES

"Daca dvs. credeti ca o societate trebuie sa sacrifice 100.000 de oameni care pot ingrosa randurile celor care acceseaza etonbotanicele sau ingroasa randurile raufacatorilor, atunci eu sunt vinovata", a spus fostul ministru al Educatiei.

Social-democrata a spus ca elevii isi pot plati singuri anulde studii sau ca acesta poate fi platit de stat la nivelul ajutorului de somaj. Fostul ministru recunoaste totusi faptul ca aceasta propunere este fara precedent in universitati.

"Tinta noastra o reprezinta cei aproximativ 100.000 de tineri care nu au promovat si care nu au decat alternativa deraparii; sunt cateva oportunitati pentru - sa spunem- aceasta generatie de abandonati", a continuat Andronescu, subliniind ca prin aceasta initiativa ei nu primesc statutul de student.

"Inventam acest an pregatitor decat sa-i lasam pe strada....ii putem introduce intr-un program de dezvoltare...", a mai spus Andronescu.

In replica, secretarul de stat in ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat tot la TVR Info ca 78% din populatia Romaniei considera ca rezultatele de la BAC sunt reale si ca acesti tineri nu trebuie sa intre in facultati. "Va reamintesc ca 75% dintre cetateni solicita examen la intrarea in facultati si poate ca acest lucru ar trebui sa fie luat in discutie de universitati", a precizat Oana Badea.

Absolventii care nu au luat Bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin nota 7 "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor" de facultate. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul.