Procentul alocat de Romania pentru Aparare inainte de aderarea la NATO era de 2,35% din PIB iar in 2011 tara noastra a ajuns sa aloce doar 1,34% din PIB pentru Aparare, a declarat luni in cadrul emisiunii Foc Incrucisat de la TVR Info, Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la NATO. Oficialul a precizat ca in prezent numai 4 tari din 28 de membre NATO mai aloca peste 2% din PIB pentru Aparare, ceea ce situeaza Romania intr-o zona medie din aceasta perspectiva.

"E o cale de mijloc, nu spunem sa intram in zona absurdului sa mutam banii dintr-o zona de educatie, sanatate sau aspecte sociale spre aparare, dar trebuie sa fim constienti ca traim intr-o lume plina de complicatii, in care trebuie sa ne readaptam resursele in fata unor amenintari mai compelxe chiar daca nu sunt atat de vizibile", a declarat ambasadorul Romaniei la NATO.

Sorin Ducaru a mai aratat ca la nivelul NATO, imperativul principal este ca tarile care aloca peste 2% sa nu reduca acest nivel iar cele care aloca mai putin sa incerce sa-l mentina si eventual sa-l majoreze, functie de conditiile specifice:" imperativul principal este de a nu scadea si de a cheltui inteligent banii".