Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat miercuri la TVR Info, ca perchezitia efectuata de DNA la domiciliul judecatoarei Gabriela Barsan, sotia judecatorului Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan reprezinta un lucru foarte grav.

"Mi se pare ca ne jucam cu focul, povestea asta cu perchezitia acasa la un judecator de la CEDO, la domnul Birsan... pentru ca vrand nevrand o perchezitie la sotia lui este o perchezitie si la el acasa; din acest punct de vedere, dincolo de faptul ca nu s-a cerut un acord pentru aceasta chestiune, ceea ce mi se pare grav este ducerea in deriziune a unui om care se afla la cel mai inalt nivel in zona de justitia europena si murdarirea lui, si in felul asta, este evident ca ajungem sa intelegem reactiile celor de la Bruxelles", a spus Nastase.

Fostul premier a explicat care este teoria sa despre acest caz.

"Se apropie alegerile, ultima reduta necucerita este zona judecatorilor de la ICCJ iar d-na Barsan a avut un rol extrem de pozitiv, fiind la sectia Contencios, in toata povestea asta, cu toate plangerile impotriva Guvernului cu acceptarea unor sume de bani care trebuiau date intr-o parte si in alta, e o coincidenta, banuiesc", a continuat ironic Nastase.

El a concluzionat ca "operatiunea asta a fost pornita foarte clar impotriva judecatorilor, pentru ca DNA-ul este politia politica asa cum functioneaza ea azi...Obiectivul este discreditarea judecatorilor, presiune si intimidare astfel incat ei sa fie docili si sa accepte ceea ce reprezinta conditii pentru actiuni impotriva adversarilor politici in perspectiva alegerilor".

Judecatoarea Gabriela Barsan, acuzata de trafic de influenta de procurorii DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca sotul sau, judecatorul Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan, a sesizat Consiliul Europei, a incunostiintat CEDO si a notificat Ministerul roman de externe in legatura cu perchezitia efectuata la domiciliul sau. "Perchezitia s-a facut fara aducerea la cunostinta a unui act de acuzare si fara a se tine seama de imunitatea pe care titularul domiciliului o are", a explicat judecatoarea Barsan.

* Nastase despre propunerea lui Cezar Preda: E o greseala lansarea acestei idei

Referitor la propunerea lui Cezar Preda ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciala", Adrian Nastase a spus ca o astfel de masura ar arata ca serviciile de informatii ar avea dreptul sa opereze direct, "ceea ce facea inainte securitatea prin directia a-6-a; este o greseala lansarea acestei idei...este inca o dovada ca ne indreptam spre un stat politienesc, unde respectarea separatiei puterilor si respectarea drepturilor cetatenesti incepe sa fie afectata...".

Adrian Nastase a comentat si incidentul de la Giurgiu, unde baschetbalistul american, Chauncey Hardy, si-a pierdut viata in urma unei lovituri primite intr-o discoteca:"Mi se pare foarte ciudat ca i-am asteptat pe americani atatia ani si cand vin, ii batem; nu mi se pare acceptabil asa ceva; este foarte urat, este grav, este foarte mediatizat...". Fostul premier a vorbit in context si despre imaginea tarii noastre in exterior, "credibilitatea scade pe zi ce trece...noi ne umplem cu noroi zi de zi, cu tot felul de povesti cu americani, ca-i omoram, ca-i alergam...".