Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri la TVR Info ca va merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul procesului de calomnie intentat actualului premier, Emil Boc, in dosarul acordului dintre ANRM si Sterling Resources.

"Nu am de gand sa inchei aici disputa, dar voi merge la CEDO. Nu sunt dispus sa trec cu vederea aceasta pozitionare a justitiei", a spus Tariceanu.

"Boc nu a fost capabil sa aduca nicio dovada in sprijinul afirmatiilor sale; daca avea elemente de incorectitudine sau ilegalitate avea toata libertatea sa anuleze acea Hotarare de Guvern, dar n-a facut-o ceea ce dovedeste ca a facut acele declaratii cu rea credinta", a argumentat fostul premier.

Tariceanu s-a referit la cantitatile de resurse din perimetrele aflate in discutie in "afacerea Sterling" despre care a spus ca "nu sunt chiar atat de mari incat sa duca la o investitie imediata pentru exploatarea lor; in actualele conditii de preturi pentru gaze si petrol aceste rezerve nu sunt suficiente pentru a se face o investitie; exista niste cantitati, dar nu atat de mari pe cat au fost vehiculate".

"Cred ca scandalul care s-a iscat in jurul asa-zisei afaceri Sterling avea resorturi politice, s-a incercat si s-a reusit discreditarea mea si a urmat un congres in care eu am pierdut sefia partidului. M-a vulnerabilizat in fata colegilor si in fata cetatenilor, care si-au pus problema: uite ce facea prim ministrul, aceasta diversiune si-a atins scopul, daca ceva era in spatele acestei hotarari, Boc avea posibiliatea sa schimbe Hotararea de Guvern", a continuat Tariceanu.

Fostul premier a mai explicat ca potrivit Legii Petrolului din 2002 pentru resursele exploatate nu se mai partajeaza productia intre statul roman si operator, ci se plateste de catre societatea respectiva o redeventa si la momentul respectiv Sterling Resources a cerut ca acel contract sa fie pus in acord cu legea in vigoare atunci.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a pierdut procesul de calomnie intentat actualului premier, Emil Boc, in dosarul acordului dintre ANRM si Sterling Resources. Decizia a fost luata miercuri de magistratii Tribunalului Bucuresti si este definitiva. Tariceanu ceruse daune de 100.000 de lei pentru acuzatii defaimatoare lansate de Emil Boc in legatura cu dosarul Sterling.

Calin Popescu Tariceanu l-a actionat in instanta pe Emil Boc dupa ce acesta din urma a facut mai multe declaratii in care il acuza pe fostul prim-ministru de subminarea economiei nationale prin incheierea acordului cu Sterling.

C.P. Tariceanu despre Rosia Montana: Nu sunt un adept al acestui proiect

C.P. Tariceanu a vorbit tot in cadrul emisiunii Foc incrucisat de la TVR Info si despre Proiectul Rosia Montana, spunand ca "este foarte multa fabulatie in jurul acestui proiect, cand eram premier m-am confruntat cu problema".

"Nu sunt un adept al acestui proiect, pentru ca eu cred ca Romania trebuie sa treaca de la industria primara la cea care inglobeaza tehnologie, inteligenta si in fata unui astfel de proiect nu sunt foarte incantat. Nu cred ca l-as primi cu toata deschiderea plus ca sunt probleme de mediu. Am fost extrem de precaut in a ma ambala in acest proiect; daca nu se rezolva problemele legate de mediu si de partea arheologica si istorica, atunci cred ca putem spune ca nu e bine ca proiectul sa demareze", a explicat Tariceanu.

Intrebat de ce nu a spus nu proiectului Rosia Montana pe vremea cand era premier, Tariceanu a raspuns: "Pot sa am personal niste dubii, dar nu pot sa fac confuzii intre persoana mea si functie; eu nu aveam dreptul sa ma pronunt impotriva acestui proiect fara sa am un dosar documentat pe acest subiect si atata vreme cat aceste informatii nu au existat nu era corect sa ma pronunt; acest proiect nu este de resortul primului ministru; tine de Ministerul Mediului, al Culturii pana sa ajunga la premier, cand acestea vor spune ca acest proiect e ok, abia atunci premierul trebuie sa se pronunte".

"Cred ca proiectul trebuie abordat cu mai multa detasare sau sange rece, nu trebuie aceasta abordare pasionala care strica si de o parte si de alta...In situatiile controversate trebuie sa existe o umbra de indoiala asupra argumentelor cu care vine compania interesata care vine sa exploateze si atunci trebuie sa existe un arbitru neutru, se poate comanda un studiu de catre Guvern; nu va imaginati ca Rosia Montana este singura exploatare controversata din lumea asta, asa se procedeaza nu trebuie sa ne temem ca toti sunt corupti, cumparati, sunt companii mari care au prestigiu si nu se lasa", a continuat Tariceanu.