"Nu ma satisface aceasta solutie cu doua camere si cu 388 de parlamentari. Polticienilor de la PDL care sunt cinstiti le recomand sa sustina initiativa USL care vizeaza 300 de parlamentari. Mi se pare corecta, macar raspunde unui deziderat - 300 de parlamentari", a declarat presedintele Traian Basescu, luni seara, la emisiunea "Prim Plan" de pe TVR 1.

Traian Basescu la Prim PlanFoto: TVR1

Acesta a explicat ca proiectul USL este bun si ca daca luam in calcul recensamantul, constatam ca pe legislatia actuala se reduce numarul de parlamentari cu peste 60.

"Politicienii nu pot spune austeritate pentru tot poporul, dar noi ramanem cati suntem" a mai adaugat seful statului.

Ce propune PDL: Parlament bicameral cu 388 de membri

Coalitia de guvernamint a decis luni dimineata comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012, precum si reducerea numarului de parlamentari pina la 388. Parlamentul va ramine insa bicameral, iar viitoarea legislatura ar putea avea 88 de senatori si circa 300 de deputati. Pentru finalizarea proiectului de lege este necesara redesenarea colegiilor, lucru care va fi facut in urmatoarele saptamani in interiorul Coalitiei de guvernare.

Premierul Emil Boc le-a cerut luni liderilor opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, sa spuna "clar si explicit" daca sustin sau nu trecerea la un Parlament unicameral, in conditiile in care coalitia de guvernare nu poate promova singura acest proiect.

"Cer ca in comisie opozitia sa sustina Parlamentul unicameral. Fara votul lor, nu vom putea ajunge la indeplinirea acestui obiectiv" deoarece "avem nevoie de o majoritate de doua treimi in fiecare camera a Parlamentului", a declarat acesta.

Ce propune USL: Tot Parlament bicameral dar cu 300 de parlamentari

USL a declarat ca se impotriveste ideii de Parlament unicameral votata de populatie la referendum dar ca se pronunta pentru un Parlament bicameral cu o reducere semnificativa a numarului de alesi si anume la 300 de parlamentari.

Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat, luni, ca reprezentantii Uniunii vor initia motiune de cenzura daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari.

"În ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, am iniţiat un proiect de lege, suntem de acord cu reducerea semnificativă a numărului de parlamentari, nu o reducere de faţadă, dar care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament să aibă în spate un număr aproximativ egal de alegători", a spus Antonescu.

El a arătat că varianta vehiculată în acest moment, cu doi senatori pe judeţ, este una neconstituţională.