In trimestrul 4 va continua tendinta de crestere economica, singurul semn de intrebare fiind legat de evolutia exporturilor, a declarat marti la TVR Info Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El a aratat ca este un mit legat de raportul PIB -agricultura, in conditiile in care in Romania ponderea agriculturii in PIB este mai putin impresionanta:"O pondere mare in cresterea economica o are industria si eu cred ca in trimestrul trei ceea ce a determinat cresterea a fost datorata cresterii industriale, care este destul de mare".

"Anul acesta industria a pornit cu dreptul; perceptiile ca nu mai producem nimic sunt false, sunt impregnate in memoria colectiva si repetate cu insistenta de la o perioada la alta; in trimestrul patru va continua aceasta tendinta, singura problema este legata de exporturi, daca vor fi la fel de bune vom fi salvati", a continuat consilierul guvernatorului BNR.

Economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Fata de acelasi trimestru din anul 2010, Produsul intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,5% pe seria ajustata sezonier.

In perioada ianuarie-septembrie, Produsul Intern Brut a avansat cu 2,7% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2010, pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

Romania a inregistrat in 2011 cea mai buna productie agricola din ultimii ani, ceea ce a condus in trimestrul trei la o crestere PIB peste asteptari, de 4,4%.