Postul de televiziune B1 TV a difuzat miercuri seara, in cadrul emisiunii "Actual B1" moderata de Sorina Matei, o serie de inregistrari audio din timpul sedintei Comisiei de integritate si arbitraj a PSD, care a decis duminica sa propuna excluderea din partid a lui Mircea Geoana. Inregistrarile surprind cum s-au certat membrii comisiei si in ce termeni s-a discutat excluderea lui Geoana din partid.

Asculta inregistrarile din timpul sedintei CNAIM a PSD (sursa: B1 TV)

Descarca fisierul audio in format MP3

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Noi avem hotărârea BPN în legătură cu încălcarea de către Mircea Geoană a hotărârii BPN de luni, 7 noiembrie. Aș vrea să precizăm din start, înainte să începem altă discuție, ce decide astăzi comisia. Comisia nu decide efectiv și irevocabil sancționarea domnului Mircea Geoană. Conform statutului pe care l-am citit cu toții, avem articolul 84, art.158, art.165. Noi nu putem stabili decât care este sancțiunea aplicabilă din punctul nostru de vedere, adică din punctul de vedere al statutului, domnului Mircea Geoană.

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Având în vedere că atât președintele partidului cât și dumneavoastră v-ați exprimat punctul de vedere cu privire la această problemă, înainte de această ședință, o să încercăm totuși să analizăm acest caz prin prisma interesului partidului. Și prin raportare la prevederile statutului. În primul rând, vreau să vă spun, în opinia mea, dispozițiile art 34, alin 4, prin care se încearcă să tranforme această comisie în una în care se scot castanele lui Boc, nu ni se aplică. Noi suntem comisia națională. Nu suntem nici comisii județene și nici Comisia de Arbitraj și Integritate Morală a PSD București.

...

Nu înțeleg de ce dvs, în calitate de președinte al comisiei, ne induceți în eroare și invocați un text de lege care nu ni se aplică.

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Dacă chiar vreți să căutăm un articol în statut și dacă chiar vreți să facem un concurs de drept, nu este o problemă. Problema noastră nu este ce spun membrii de partid. Vă spun eu.. Toți colegii de aici au venit cu mandat. Spre deosebire de dvs care n-ați venit cu mandat, ați venit cu mandatul lui Vanghelie. N-ați venit cu mandatul președintelui din sectorul din care faceți parte. Lăsați-mă pe mine că știu mai multe decât știți dvs.

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Domnule președinte, v-aș ruga despre toți să aveți o limită. Nu vă permit să mă jigniți. Eu am intrat în partidul ăsta în martie 1990, când dvs erați prin liceu pe undeva. Iar eu am muncit în partidul ăsta. Așa că nu vă permit să mă jigniți. Eu nu sunt mandatara lui Vanghelie în această comisie. Și vă rog să vă retrageți afirmația. Unu. Iar doi: n-am avut niciodată situația de până acum, să ni se spună că trebuie să prezentăm un mandat special. Și dacă este vina cuiva, este vina secretarului Comisiei că nu ne-a adus la cunoștință că am nevoie pentru această ședință de un mandat special. Și nu cred că toți colegii mei de aici au venit cu mandat special.

Ionica, ai mandat special? Colega mea are mandat special? Este inadmisibil ce vreți să faceți în partidul ăsta. Și să știți că eu n-am vorbit 20 de ani, dacă ies să vorbesc în mass-media, dvs. cu Ponta… mai vedeți dacă mai rămâneți în PSD.

Voi sunteți pisi. Asta că m-ați făcut mandatarul lui Vanghelie. O asemenea jignire!

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Uitați, eu îmi cer scuze, dar vă spun încă o dată că nu aveți mandat și v-am spus: nu vă hazardați că fiecare știm destule. Doi la mână: afirmația dvs. cu președintele Ponta și cu mine mi se pare hazardată. N-am să vă cer să vă cereți scuze pentru să sunteți o doamnă.

Profesor Pop, membru CNAIM a PSD:

Eu personal vreau să vă spun că trebuie să fim înțelepți, pentru că și de hotărârea noastră depinde imaginea viitoare a partidului. Eu unul vă spun cu toată sinceritatea: m-am săturat să tot aud de dat din coate, trimis la colț.

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Am invitat pe domnul Mircea Geoană, oficial, pentru astăzi, orele 14.15, să-și expună punctual de vedere. Mai mult decât atât, pentru că mă așteptam de atlfel ca... nu știu de ce mă așteptam, dar mă așteptam ca doamna avocat Negoiță să ridice problemele pe care le-a ridicat la televizor domnul președinte Mircea Geoană în legătură cu recuzarea mea, două lucruri vreau să vă spun: primul…

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Am ridicat eu această propunere?

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Da, l-ați ridicat și la începutul discursului... Eu sunt foarte atent la ce spuneți pentru că sunt foarte interesat de ce spuneți dvs. Nu, dar dați-mi voie. Doamna Negoiță, haideți să vorbim pe rând...

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Domnul Șova, să știți că eu vă cunosc caracterul îngrozitor. Nu mă intimidați. Dar nu-mi puneți în gură cuvinte pe care nu le-am pronunțat.

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Doamna Negoiță, dacă n-ați pronunțat și eu n-am auzit bine, eu am auzit când ați pronunțat. Vă rog să închideți microfonul. Doamna Negoiță, vă rog închideți microfonul... Deci domnul Mircea Geoană a ridicat o problemă legată de recuzarea mea, am două obervații aici. Prima e că această instituție nu e prevăzută în statutul PSD, a doua observație e că... din nefericire, nu găsesc un alt cuvânt în limba română: domnia sa a mințit spunând că m-am antepronunțat. Timp de o săptămână am spus peste tot că nu mă voi pronunța în legătură cu ce se poate întâmpla la comisie. De aceea, am și scos transcripturile tuturor emisiunilor tv la care am participat. Și pot fi puse la dispoziția oricui să le citească. Le am aici.

Pe de altă parte, vă spun... mi s-a părut un lucru total nefiresc. Domnul Mircea Geoană nu a trimis scrisoarea de recuzare la comisie, a trimis-o numai la televizor. Deci noi la comisie n-am primit-o.

Mai mult, vă pot spune, nu trebuie să scot o hârtie pe tema asta, nu am avut nicio implicare în acea procedură propusă. Mai mult decât atât, acea procedură este una foarte simplă, foarte corectă, foarte legală, la care domnul Mircea Geoană dacă ar fi participat și și-ar fi dat concursul, astăzi, am fi avut un președinte de Senat în persoana domnului Titus Corlățean.

____________________

Lucian B., membru CNAIM a PSD:

Propun ca sancțiune care va fi aplicată domnului Geoană să fie... excludere.

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Ce să fie?

Lucian B., membru CNAIM a PSD:

Având în vedere că în viața unui om sunt sancțiuni în politică, s-a exprimat permanent împotriva partidului, iar noi nu facem altceva decât să facem rău partidului primind astfel de membri între noi.

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Deci luni în BPN s-a luat decizia și vă repet ca să știți cum arătați... NU s-a luat decizia unei rocade. Cuvântul rocadă a fost pentru prima oară folosit în sala de plen de către liderul grupului PD, domnul Rădulescu. Nu există în niciciun document cuvântul rocadă. Există schimbare. Procedura de schimbare e prevăzută atât de Regulamentul Senatului cât și de 601/2005. Decizia BPN a fost aceea ca domnul Mircea Geoană să fie schimbat din funcția de președinte al Senatului României cu domnul Titus Corlățean și urmând ca domnul Mircea Geoană să preia funcția de președinte al comisiei de afaceri europene, de afaceri externe, condusă de domnul Titus Corlățean.

De ce amândouă deciziile erau posibile și aplicabile?

Decizia 608/2005 spune că președintele camerei, spre deosebire de membrii Birourilor Permanente care se stabilesc prin algoritm politic efectiv la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, președinții celor două Camere reprezintă algoritmul politic rezultat din alegeri. Ideea că această funcție de președinte al Senatului a fost obținută în urma voturilor PSD-PD care erau aliate este o idee falsă. Pentru că respectând algoritmul politic din alegeri o să vă aduceți aminte că PD a luat 37%. noi am luat 37,2 probabil. Mai mult cu o sută de mii de voturi mai mult decât ei. Cele două partide - articolul din Constituție - trebuiau să-și împartă cele două funcții. Ceea ce au și făcut. PD a luat Camera Deputaților, PSD a luat Senatul. Conform deciziei 601/2005 care, într-adevăr, n-a fost implementată de Regulament niciodată, funcția de președinte al grupului se păstrează de către grupul respectiv de-a lungul celor 4 ani. Deci președintele Senatului nu poate fi schimbat decât la inițiativa grupului și trebuie pentru ca funcția să revină tot grupului. Pentru a respecta algoritmul rezultat din alegeri. Domnul Mircea Geoană s-a apărat tot timpul spunând "nu e adevărat, se supune la vot". Este corect, se supune la vot.

Dar pentru a face o comparație să înțelegem: când cineva candidează la Senatul României - spune Constituția că trebuie să aibă minimum 33 de ani. Degeaba vine electoratul și spune: iată, avem acest băiat de 28 de ani extraordinar de deștept și de bun că nu se poate înscrie să candideze pentru Senat. Pentru că n-are 33 de ani, pentru că așa prevede Constituția. Strict legal!

Dar dacă respectăm decizia 601, e adevărat că trebuie să treacă prin vot. Dar nimeni nu-și poate depune candidatura în afara grupului PSD. Aici este problema. Normal că votează. Ce au uitat să spună ceilalți membri ai Senatului este că: "domnule, nu-l vrem pe Titus Corlățean, îl vrem pe Moga. Nu-l vrem pe Moga, îl vrem pe Greblă". Deci eventual și-ar putea depune candidaturamai mulți membri ai grupului PSD.

De altfel vă anunț că dacă domnul Mircea Geoană își va pierde finalmente funcția, domnul Corlățean își va depune candidatura. Și dacă va fi să iasă altcineva ne vom adresa Curții Constituționale. Pentru că Curtea Constituțională va trebui să constate că în urma hotărârii Senatului nu se respectă algoritmul rezultat din algeri.

Acum, BPN l-a delegat pe președintele partidului, Victor Ponta să vină la grupul senatorial. La grupul senatorial, s-a pus în dezbatere și s-a votat. N-a existat niciun vot împotrivă. Au existat 5 abțineri, restul votând pentru. Domnul Mircea Geoană ne-a anunțat de la grup că nu este de acord cu decizia partidului, ceea ce s-a întâmplat și în sală.

....

Dacă la momentul acela, domnia sa ar fi spus - există o propunere din partea grupului PSD de schimbare a domnului Mircea Geoană cu Titus Corlățean, și supunea la vot în plen, noi aveam președintele Senatului. Și se puteau duce să conteste la Curtea Constituțională dacă voiau. Pentru că noi eram mai mulți decât ei. Adică discutăm de suveranitatea plenului. Nu întâmplător a fost propusă mișcarea prin surprindere.

Prin acțiunea pe care domnia sa a făcut-o, practic, pune în pericol în acest moment pierderea celei de-a doua funcții în stat cu reverbrațiile de rigoare. Și, bineînțeles, ne vom adresa Curții Constituțională, dar, știind sistemele de partid, știm care e situația acolo. Aceasta este situația de fapt.

....

O secundă, niciun răspuns oficial de la Mircea Geoană n-a venit.

____________________

Dan Șova, președinte CNAIM a PSD:

Biroul Comisiei Naționale de Arbitraj în urma sesizării BPN din 7.11.2011, a constatat încălcarea de către Mircea Geoană a art.30 litera b, d, f, g din statulul PSD. Având în vedere cele de mai sus, Biroul Comisiei de Arbitraj și Integritate Morală în temeiul art. 27 alin 4, art.34 alin 4, și 163 libera b din statulul PSD, vrea sancțiunea rapidă să fie exclus din rândurile PSD a domnului Mircea Geoană, senator și membru al PSD Dolj. Aceasta este propunerea pe care o supunem la vot în comisie conform jurisprudenței noastre, prin vot deschis.

Mariana Negoiță, membru CNAIM a PSD:

Păi să vă spun că ne induceți din nou în eroare? Ați încurcat decizia 601 cu decizia Curții Constituționale și declarați neconstituționale niște articole din Regulamentul Senatului. Domnule președinte, eu sunt membră a acestei comisii de drept. Eu o asemenea situație abuzivă n-am întâlnit.

D.Ș.: Doamna Negoiță, vă rog să păstrați decența acestei ședințe!

M.N.: Și eu vă rog frumos să îmi dați dreptul, că e dreptul meu, să spun că ați invocat un text…

D.Ș.: Doamna Negoiță, și eu vă rog să păstrați decența acestei ședințe!

M.N.: O păstrez. Dar nu înțeleg să-mi invocați o decizie care ar fi stat la neconstituționalitatea textelor de lege pe care…

D.Ș.: Vă spun a mia oară. Nu veți reuși să distrugeți această ședință! Să se consemneze!

Stimați colegi, vă supun la vot propunerea Biroului Comisiei prinvind propunerea către CEx a excluderii din partid a domnului Mircea Geoană.

M.N.: Nici n-aveți voie să propuneți măsura…

D.Ș.: Avem voie!

M.N.: Nu aveți voie!

D.Ș.: Cine este pentru?

M.N.: Vă rog frumos! Dați-ne textul din Statut... Păi sigur că da, dați-ne textul de lege... În baza cărei legi din statut aveți voie să propuneți?

D.Ș.: Cine se abține?

M.N.: Vă bateți joc de noi! Chiar în halul ăsta?

- Domnule președinte, eu am semnat hotărârea și sunt de acord cu ea. Am constatat că președintele Senatului a săvârșit fapte incompatible cu calitatea de membru de partid. Dar vreau să vă sugerez că ce decideți astăzi să treceți în temeiul a 165.

D.Ș.: Întreb: cine se abține?

M.N.: Dați-ne textul…

D.Ș.: Întreb: cine este împotrivă?

M.N.: Dați-ne textul din statut... Că pe 165...

D.Ș.: Sunteți împotrivă?

M.N.: Pe procedură...

D.Ș.: Vă rog să consemnați rezultatul votului: 43 de voturi pentru, 5 împotrivă! Votul s-a dat...

M.N.: Sunteți președinte de comisie juridică la Senat. De ce nu spuneți corect? Noi nu plecăm. Sunteți jurist de talie, da? Președintele comisiei juridice la Senat... De ce nu spuneți că nu putem să propunem noi sancțiunea... O propunem acum și vreți să rezolvăm contestația? E corect?

Dar e posibil așa ceva? Uite așa l-am exclus noi pe Geoană...

____________________

Comisia de integritate a PSD a decis, duminica, cu 43 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si doua abtineri, sa recomande Comitetului Executiv National excluderea lui Mircea Geoana din partid.

In momentul in care Mircea Geoana a ajuns la sediul PSD si a tinut o scurta declaratie de presa inainte de a intra in sedinta CNAIM, un membru al Comisiei, care s-a recomandat Mariana Negoita, de la PSD Sector 3, a iesit din sediu si a anuntat ca s-a decis excluderea lui Geoana din PSD, ea declarandu-se revoltata ca hotararea s-a luat fara ca Geoana sa fie audiat si cu "incalcarea prevederilor Statutului PSD".

Ulterior, presedintele CNAIM a PSD, Dan Sova, a anuntat oficial decizia Comisiei de a recomanda CExN al formatiunii excluderea lui Mircea Geoana din partid, precizand ca presedintele Senatului nu a anuntat ca va participa la sedinta de duminica a acestui for.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la iesirea din sediul PSD, unde venise la sedinta CNAIM a PSD si de unde a iesit in cateva minute, ca este consternat de modul in care Comisia a luat decizia in cazul sau, mentionand ca regreta situatia si face apel la calm.