Seful ANAF Sorin Blejnar a vorbit la TVR 1 despre procesul in care este implicat Sorin Ovidiu Vantu (fraudarea Petrom Service) si in care ANAF s-a constituit ca parte civila avand de recuperat pete 100 de milioane de euro.

Blejnar spune insa ca sunt slabe sanse sa recupereze acesti bani fiindca compania in cauza a intrat in insolventa si, cel mai probabil, va intra in faliment.

"Nu stiu insa daca putem recupera ceva acum fiindca in 2009 compania a intrat in insolventa, iar aceasta institutie a insolventei s-a transformat incet in Romania intr-o modalitate de a fenta statul si nu de a ajuta in mod real patronii", a declarat Blejnar care dezvaluie ca se lucreaza la aceasta lege pentru a indrepta erorile.

De ce nu mai poate recupera statul banii. Vezi mai jos un pasaj relevant din referatul procurorilor in dosarul "Petrom Service":

  • Desi bugetul de stat este principalul creditor al societatii, in primele patru semestre ale planului se efectueaza plati exclusiv catre alti creditori, ceea ce permite ca activele importante sa fie valorificate, iar sumele sa fie directionate de inculpati catre persoane apropiate acestora, detinatori de creante fictive sau supraevaluate, iar in semestrul V sa se constate ca nu pot fi acoperite creantele bugetare intrucat valoarea de piata a actiunilor emise de companiile straine este mult inferioara celei la care au fost evaluate.
  • Spre exemplu, in cauza exista indicii ca pe parcursul procedurii de insolventa inculpatii au determinat calificarea unei creante de 30 de milioane lei in urma cedarii unui brevet de inventie privind exploatarea calcarelor brucitice drept creanta fara de care nu se poate desfasura activitatea societatii, desi aceasta nu realizeaza activitati de exploatare miniera, ceea ce a avut drept consecinta plata cu prioritate a sumei mentionate, care a ajuns ulterior in patrimoniile unor persoane si ale unor societati controlate de inculpatul Vintu Sorin Ovidiu in cursul lunii septembrie 2011.

Citeste si: