Exista suspiciuni de depasire a cotei de lapte din partea unor state UE, precum Ungaria, Polonia sau Slovacia, dar aceste suspiciuni trebuie dovedite, a declarat luni la TVR Info ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Eu am mari rezerve in privinta argumentelor pe care mi le aduc marii procesatori in privinta importului de lapte....e posibil un import din supracota, ceea ce presupune niste chestiuni juridice ale UE; va rog sa retineti ca nu am spus-o imperativ, dar exista aceste suspiciuni", a subliniat ministrul.

"Nu e vorba de faptul ca la noi nu se produce cota de lapte, ci se preia mult mai usor acest surplus de lapte, adus fara sa ma duc sa-l iau din Muntii Apuseni", a continuat Tabara.

In 1984 s-a decis de catre statele membre ale UE limitarea productiei de lapte in statele membre ale UE (asa numita cota de lapte).

Scopul principal al acestei scheme este reducerea dezechilibrului intre oferta si cererea pe piata laptelui si a produselor din lapte. Depasirea cotei nationale impune statului membru plata unei penalitati denumita taxa.