Agentia Nationala de Integritate are in derulare in prezent investigatii care vizeaza senatori, deputati si ministri, a declarat vineri la TVR Info, Alexandru Macovei. ANI are in lucru 4.500 de dosare de pe tot palierul decizional, de la micii functionari publici pana la demnitari, a mai spus seful ANI. Alexandru Macovei a confirmat si faptul ca Agentia deruleaza investigatii in zona ministerului Dezvoltarii, dar nu a oferit detalii in acest sens.

Agentia are 39 de dosare incheiate deja, care se refera la senatori si deputati gasiti in incompatibilitate, conflicte de interese iar pentru unii dintre ei s-a cerut si confiscarea averii, a precizat Macovei, in cadrul emisiunii Info Expres.

"Din nefericire nu avem instrumente pentru a scurta durata proceselor in instanta, speram intr-o reforma a justitiei in asa fel incat ANI, DNA sa se conecteze cu judecatorii incat sa avem rezultate si sa nu asteptam ani in sir pentru o decizie. Cea mai mare problema cu care s-a confruntat Agentia a fost bugetul iar a doua mare problema o reprezinta presiunile politice, mai ales din partea Parlamentului, a legislatorilor, care avand in mana parghiile modificarii legii ANI au incercat fara succes sa faca presiuni inclusiv asupra inspectorilor care ii investigau", a explicat presedintele Agentiei nationale de Integritate.

Alexandru Macovei a mai spus despre ancheta in cazul fostei sefe a SGG ca este greu de spus cat vor dura actiunile in instanta pentru ca investigatia nu este finalizata: "Doamna Andreescu nu a sesizat ANI, ci a solicitat un punct de vedere de la ANI". Daniela Andreescu a fost revocata vineri de la conducerea Secretariatului General al Guvernului.

Premierul Emil Boc a sustinut ca a hotarat revocarea din functie a sefului SGG pe baza unei "decizii administrative suverane", fara sa primeasca vreo informare din partea Agentiei Nationale de Integritate.

Guvernul a fost informat oficial de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca exista premise pentru incalcarea legislatiei privind conflictul de interese de catre seful SGG, Daniela Andreescu, prin spatiul RA-APPS atribuit sotului acesteia.