Nationalistii din Serbia se tem ca romanii din Serbia vor avea un cuvant de spus in societatea sarbeasca, a declarat marti la TVR Info Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei. Reactia vine dupa ce locuintele a doi lideri ai romanilor din Timoc si Voievodina au fost atacate luni cu focuri de arma. "Noi atragem atentia Serbiei ca in aceasta perioada ar fi foarte grav ca statele membre UE sa vada ca in Serbia renasc unele practici care apartin trecutului recent".

"Exista negocieri continue pentru dreptul de a studia limba romana in scoala si de a avea slujba in limba romana in comunitatile respective si tot acest demers nu este pe placul nationalistilor; ei se tem ca aceasta comunitate a romanilor din Serbia va avea un cuvant de spus in societatea sarbeasca...", a explicat Badea.

Luni, autori necunoscuti au deschis focul asupra casei liderului filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, Dragoslav Mariacic, din Spicova (Timoc), in timp ce un alt atac armat s-a produs in Voivodina, in localitatea Podul lui Iancu, impotriva casei presedintelui partidului Alianta Romanilor din Voivodina si primar al localitatii, Viorel Besu.

Ministerul Afacerilor Externe anunta printr-un comunicat de presa ca a luat nota "cu ingrijorare de recentele agresiuni la care face referire presa din Romania si Serbia, care au avut ca tinta anumiti lideri ai minoritatii romane din Serbia. Aceste atacuri fac in prezent obiectul procedurilor de investigatii din partea autoritatilor competente din Serbia. Ambasada Romaniei la Belgrad a intreprins demersurile necesare in vederea clarificarii situatiei si pentru ca autoritatile sarbe sa ia masurile care se impun".