Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, in cadrul unui interviu difuzat luni de TVR Info, ca premiul de "Ministru de Finante al anului in Europa" primit din partea revistei The Banker este "o rasplata a activitatii Ministerului, a Guvernului, a BNR si a Presedintiei".

Gheorghe Ialomitianu, desemnat cel mai bun ministru de finante de The BankerFoto: captura ecran

"Este o rasplata a activitatii colegilor din minister, a intregului Guvern, a Bancii Nationale si a Presedintiei. Toti ne-am implicat in a salva Romania de a intra in incapacitate de plata si de a duce Romania pe o traiectorie normala, de crestere economica sustenabila", a comentat Gheorghe Ialomitianu cu privire la distinctia acordata de publicatia The Banker, ce apartine gupului Financial Times, si despre care ministrul a spus ca "este o revista apreciata in mediul bancar".

Revista The Banker l-a desemnat, saptamana trecuta, pe Gheorghe Ialomitianu "Ministrul de Finante al anului in Europa". Potrivit The Banker, premiul a fost acordat pentru activitatea ministrului, care a obtinut rezultate in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale. Gheorghe Ialomitianu a declarat pentru The Banker ca cel mai important obiectiv pe care l-a impus la Ministerul de Finante, dar si in cadrul guvernului, a fost indeplinirea angajamentelor convenite cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, care "a condus la recastigarea increderii pe piata interna si pe pietele financiare internationale".

Revista arata ca Romania a reusit sa incheie cu succes programul cu FMI in martie 2011 fara a trage ultima transa din imprumut si a semnat un nou acord stand by, de tip preventiv, in valoare de 3,5 miliarde de euro. De asemenea, publicatia mai spune ca, in iunie 2011, Romania a revenit pe piata europeana a obligatiunilor pentru prima data de la inceputul crizei financiare cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro, care a avut un pret inauntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole.

Totodata, se arata ca agentia de evaluare financiara Fitch a crescut ratingul Romaniei la nivelul recomandat pentru investitii, intr-un moment in care calificativele statelor din zona euro aveau o tendinta opusa.

"Aceste succese justifica un program dureros de reduceri salariale si concedieri din sectorul public. Economia a facut eforturi pentru a reveni pe crestere in fata unor astfel de constrangeri bugetare, criza din zona euro ar putea duce in continuare la deteriorarea situatiei economice, insa domnul Ialomitianu nu s-a abatut", se spune in prezentarea facuta ministrului de finante din Romania.