Noul proiect de lege a sanatatii va fi fi supus dezbaterii publice in cel mult sase luni, a anuntat marti, la TVR Info, Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. El a salutat revenirea lui Raed Arafat in structura ministerului, subliniind ca succesul noului proiect va depinde de gradul de incredere pe care populatia il va avea asupra oamenilor care il elaboreaza. Intrebat care ar trebui sa fie ponderea sectorului privat in domeniul sanitar, Vasile Cepoi a raspuns ca un raport echitabil i se pare: 30% privat, 70% public.

"O evaluare care inca nu este detaliata ar duce la 30% privat, 70% public ar fi echitabil la ora actuala; exista sisteme in care ponderea sectorului privat este de 60-70% si invers, unde ponderea este foarte mica; noi avem din punctul de vedere al furnizarii serviciilor medicale: medicina primara -100% privat, farmaciile- 100% privat, laboratoarele-peste 90%, stomatologia-99% privat; exista o componenta privata a furnizarii serviciilor medicale; nu s-au dezvoltat asigurarile voluntare, care sunt tot asigurari private de sanatate, pentru ca nu a a existat stimulentul pentru dezvoltarea lor...ponderea privata a sigurarilor de sanatate, asta e principala problema", a explicat Vasile Cepoi.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii crede ca inainte de a elabora noul proiect al legii sanatatii trebuie colectate asteptarile societatii:"Nu trebuie sa ne repezim, sa facem treaba pe genunchi, cum am facut-o de atatea ori", a concluzionat Cepoi.