In toate statele democratice, cand se arunca pietre, cand e violenta la miscari de protest, se intervine in forta, a declarat vineri la TVR Info, europarlamentarul PDL, Monica Macovei. "Cand arunci cu pietre, cu petarde, cu garduri in jandarmi trebuie sa fie o reactie impotriva ta; ai incalcat legea; sa stiti ca ar fi fost mult mai radicali in Germania, in Marea Britanie, in Franta", a declarat Macovei.

"La noi jandarmii au parut ezitanti sambata si duminica; toate cazurile individuale trebuie verificate;Jandarmeria asigura protectia demonstratilor, dar in clipa in care este atacata....si in plus, este autoritatea care ne pazeste pe toti in orice situatie", a completat europarlamentarul.

Sambata si duminica, protestele de la Universitate au fost marcate de scene violente. Sambata, manifestantii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii. Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.

Procurorii au inregistrat patru plangeri penale impotriva jandarmilor care au asigurat ordinea si linistea publica in timpul desfasurarii manifestarilor de strada din perioada 15-19 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Public. In acelasi interval de timp, au fost intocmite 31 de dosare penale pe numele persoanelor care s-au manifestat violent in Bucuresti si un dosar penal pe numele minorului care a lovit un jandarm in Pitesti.