Includerea Metrorex pe lista companiilor monitorizate de FMI a fost o greseala pentru ca nu are niciun fel de datorii catre stat, a declarat vineri la TVR Info directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste. El a explicat ca metroul a fost inclus pe lista companiilor monitorizate de FMI din cauza datoriilor, pe care le avea la un moment dat fata de firmele de mentenanta.

"Acum ne-am redresat, am facut, cu acordul Guvernului, un imprumut si am luat o suma importanta de bani, pe care trebuia sa o dea de fapt statul roman, si am achitat datoriile catre prestatorul de mentenanta; asa incat nu putem fi in continuare marcati cu aceasta sintagma de companie cu pierderi; eu cred ca lucrurile merg spre bine si ca nu vor fi probleme din punctul de vedere al datoriilor".

Intrebat cum anume se va realiza eficientizarea Metrorex, Gheorghe Udriste, a raspuns:"Vom fi atenti la scoaterea trenurilor din circulatie atunci cand cererea se diminueaza".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat Guvernului ca, până la sfârşitul lunii iunie, să adapteze programul de funcţionare al Metrorex "la cerinţele pieţei" şi să majoreze veniturile companiei prin punerea în circulaţie, începând cu anului viitor, a 16 noi garnituri de tren.

Metrorex se află pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI şi ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar.

Un studiu elaborat la sfârşitul anului trecut de Banca Mondială indica faptul că un sfert dintre cele 154 companii de stat monitorizate au acumulat pierderi care ajung şi la sute de mii lei/angajat, în această categorie fiind inclusă şi Metrorex, cu pierderi de 14.000 lei/angajat. Datoriile Metrorex însumau la finele anul trecut 156,7 milioane lei.