Lichiditatile trebuie sa intre in economia reala, a insistat omul de afaceri, care a adaugat ca Grecia a ajuns in aceasta situatie dificila din cauza ca "s-a omorat" consumul si cresterea economica.

In primul plan de salvare a Greciei nu erau prevazute lichiditati pentru sistemul bancar, a mai spus Jean Valvis: "E o alta conceptie, acum se spune: ai o rigurozitate fiscala, te ajut sa faci un nou sistem fiscal, te consiliez... si autoritaritile centrale si-au facut lectiile si au invatat".

Statele din zona euro au convenit, marti dimineata, asupra unui nou plan de salvare fara precedent destinat Greciei, in suma totala de 230 de miliarde de euro, pentru a evita un faliment al statului elen, cu consecinte imprevizibile pentru intreaga Europa.

Astfel, Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 de miliarde de euro si de un efort mai mare din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte o reducere de 53,5% a valorii titlurilor datoriei Greciei, in loc de 50%, lucru ce ar permite stergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria tarii.