Guvernul Ungureanu se comporta ca unul interimar, pentru ca asteapta verdictul Curtii Constitutionale in cazul contestatiei depuse de USL, a declarat miercuri, la TVR Info, senatorul PSD, Dan Sova. "Guvernul Ungureanu n-a emis nicio hotarare de guvern, nicio ordonanata de urgenta, n-a trimis niciun proiect legislativ la Parlament, pentru ca asteapta decizia Curtii Constitutionale. Domniile lor stiu ca investirea nu este in regula".

Dan SovaFoto: HotNews.ro

"Daca magistratii Curtii Constitutionale nu vor admite observatiile noastre de neconstitutionalitate, sistemul de desemnare a unui Guvern va fi pur si simplu aruncat in aer; data viitoare cand se va trece prin procedura de investire a unui Guvern, nu va mai veni nimeni decat in plen; in loc sa avem un control tehnic si politic, care se realiza prin comisiile parlamentare au venit direct in plen, cu vot politic, adica pot sa puna ministru pe oricine", a continuat Sova.

USL a depus la Curtea Constitutionala contestatia privind investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai Razvan Ungureanu. USL sustine ca nu s-a respectat regulamentul camerelor reunite de audiere a candidatilor pentru portofoliile de ministri in comisiile reunite, ca nu au fost intocmit avize ale comisiilor de specialitate, ci doar niste procese verbale prin care se recomanda plenului sa investeasca Guvernul Ungureanu. Cabinetul lui Mihai Razvan Ungureanu a primit votul de investitura al Parlamentului pe 9 februarie. Opozitia a refuzat sa participe la sedinta de plen.

Patru conditii ale USL pentru a renunta la greva parlamentara

Senatorul PSD a enumerat in cadrul emisiunii "Foc Incrucisat" de la TVR Info si conditiile USL pentru a renunta la greva parlamentara:

- demisia Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor

- Guvernul sa nu mai emita ordonante de urgenta si sa nu isi mai asume raspunderea pe diverse legi

- abrogarea modificarii regulamentelor care au dat posibilitatea crearii unui grup parlamentar ce nu a participat la alegeri

- renuntarea la disciplina parlamentara in PDL, cand se voteaza motiuni de cenzura.

Grupurile parlamentare reunite ale PSD si PNL au aprobat pe 1 februarie, in prima zi a noii sesiuni legislative, propunerea lui Victor Ponta ca Opozitia sa intre in protest parlamentar pe perioada nedeterminata. Senatorii si deputatii Opozitiei au stabilit ca vor veni la programul de luni pana joi al Legislativului, dar nu vor merge la niciun fel de sedinta si nu vor vota. Greva nu a implicat, insa, si sistarea privilegiilor: suma forfetara din care se platesc cabinetul parlamentar si angajatii, cazarea gratuita in Bucuresti, diurna si telefonul mobil.