Aprovizionarea cu gaze naturale din Marea Neagra catre Europa ar putea deveni un element strategic mai mult decat unul economic, a declarat joi, la TVR Info, Carol Popa, expert in energie, referindu-se la posibilitatea reanalizarii proiectului Nabucco. Declaratia vine in dupa ce Petrom si ExxonMobil au confirmat in 22 februarie ca ar putea exista cantitati semnificative de gaze naturale in Marea Neagra. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa.

"O alta varianta ar fi ca in momentul in care in Marea Neagra se descopera suficiente resurse de gaze naturale, proiectul Nabucco sa fie reanalizat cu pornire de la M. Neagra si nu cu pornire de aprovizionare din alte zone, strict pentru a respecta acele surse alternative de aprovizionare cu energie, necesare in momentele de criza... Aprovizionarea cu gaze naturale din Marea Neagra catre Europa ar putea deveni un element strategic mai mult decat unul economic si atunci interesul ar fi mai mare din partea guvernelor decat din partea companiilor pentru a face aceste investitii si pentru a gasi finnatatorii necesari, marea problema a proiectului Nabucco".

Petrom si ExxonMobil au confirmat in 22 februarie ca ar putea exista cantitati semnificative de gaze naturale in Marea Neagra. Intr-o zona explorata de Petrom impreuna cu ExxonMobil ar putea exista intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit estimarilor preliminare anuntate de grupul OMV. Un astfel de zacamant inseamna consumul Romaniei pe o perioada de 3-6 ani.

Dupa numeroase amanari, constructia Nabucco ar urma sa demareze in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro. Conducta va avea o capacitate estimata la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.