Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat miercuri, la Europa FM, ca senatorii, fie ei ai Opozitiei sau ai Puterii, care nu au participat la lucrarile plenului Senatului sau la cele din comisiile permanente de specialitate vor fi sanctionati prin taierea indemnizatiei sau a diurnelor, informeaza Agerpres.

Vasile Blaga a precizat ca aceasta masura va fi luata fara a se tine cont de faptul ca parlamentarii Opozitiei au fost prezenti in cladirea Parlamentului in zilele lucratoare de plen si comisii.

"Voi proceda regulamentar, legal, pentru ca Regulamentul Senatului este lege organica. Astazi am primit [...] o adresa din partea liderului grupului parlamentar al PSD, Ilie Sarbu, prin care imi comunica faptul ca parlamentarii senatori, membri ai PSD, nu au participat la nici o sedinta de plen sau de comisii, dar ca au avut alte activitati. In jurul orei 14:00 a venit o scrisoare asemanatoare din partea domnului Hasotti. Daca nu au participat la respectivele sedinte de plen sau ale comisiilor, atunci nu vor primi indemnizatiile de sedinta, iar cei din teritoriu, pentru zilele respective nu vor primi diurnele", a declarat Vasile Blaga.

"Suntem in situatia, care este o cutuma in ceea ce inseamna functionarea Parlamentului, ca partea tehnica se face prin prezenta fiecarui senator in functie de vot, participarea la vot, la comisii si de fiecare data lista cu absente pleaca la fiecare grup parlamentar, iar fiecare lider de grup spune da sau ba si nu o data li s-au taiat zile celor care au absentat. Senatorii au, ca si deputatii, activitate in teritoriu. Nu eu apreciez si nimeni din partea tehnica a Senatului daca ei au muncit bine in teritoriu sau nu, ci doar electoratul, dar daca nu au fost la munca si am aceste doua scrisori sigur ca nu vor primi bani", a precizat Vasile Blaga.

Presedintele Senatului a precizat ca masura vizeaza si senatorii Puterii care absenteaza de la lucrari. "Nu avem un tratament preferential pentru senatorii Puterii sau pentru cei ai Opozitiei. [...] Daca nu ai fost la o sedinta, nu poti sa iei indemnizatie de sedinta daca nu ai fost in plen, nu poti sa iei indemnizatia de plen, iar daca liderul spune ca nu ai fost in Senat, nu poti sa fii platit pntru ziua respectiva", a declarat Vasile Blaga.

Referindu-se la conditiile impuse de presedintele social-democrat, Victor Ponta, pentru ca protestul Opozitieie sa ia sfarsit, Vasile Blaga a precizat ca unora li se va da "cu siguranta" curs.

Potrvit presedinteui Senatului, "premierul a spus ca daca nu va fi obligat, nu va emite Ordonante de Urgenta si nu-si va asuma raspunderea [n.r. in fata Parlamentului pe anumite proiecte de lege]. Dar pentru asta Opozitia trebuie sa revina in Parlament fiindca locul ei este in Parlament. Cand ne-au cerut-o, noi am fost de acord cu sesiunea extraordinara, pe teme stringente. Daca ne-au chemat in ianuarie, de ce nu vin acum?".

Vasile Blaga a adaugat ca "si noi am putea pune conditii. Cineva care nu vine deloc la vot intr-o sesiune, hai sa-l dam afara din Parlament. Sunt astfel de situatii. Pe de alta parte, Curtea, vizavi de Roberta Anastase s-a pronuntat. Nu sunt avocatul dansei acum. Cred ca am putea sa ne asezam la masa negocierilor. Rolul Opozitiei este in Parlament. Nu-mi face nici o placere sa trecem legi prin Senat fara participarea Opozitiei si probabil lucru acesta se va intampla daca ei nu revin. Va reveni in scurt timp si senatorul Verestoy Attila si vom avea majoritate. E pacat ca legile sa treaca fara a fi discutate in comisiile Senatului sau sa ajunga in plen fara avizul comisiilor."

Intrebat daca Roberta Anastase reprezinta o "vulnerabilitate" pentru PDL, Vasile Blaga a negat, afirmand insa ca presedintele Camerei Deputatilor a "devenit o tinta clara pentru Opozitie".

Amintim ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat miercuri ca indemnizatia si diurna parlamentarilor USL aflati in greva vor fi taiate, precizand ca decizia de taiere a indemnizatiilor va fi luata in cazul parlamentarilor care nu participa la voturi si nu isi pot motiva absenta. Hotararea a fost luata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.